Awokado po przekrojeniu ciemnieje i jest to faktycznym problemem, jeśli planujemy podać je jako element przekąsek przygotowanych na imprezę. Istnieje jednak prosty trik, który pomoże nam temu zapobiec. Wystarczy je skropić produktem, który zapewne masz w kuchni.
Zacznijmy od tego, jak bezpiecznie przekroić awokado. Być może słyszeliście o avocado hands (ręka awokado). Owoc ten stał się tak popularny, że wiele osób zaczęło zgłaszać się z urazem, który polegał na wbiciu sobie noża w rękę. Tak, to fakt. Wszystko wydarzało się podczas próby wyjęcia pestki przez nabicie jej na nóż. Jest ona jednak bardzo śliska, a to sprawiało że nóż ześlizgiwał się i trafiał prosto w rękę.
Dlatego pamiętaj o tym, aby nie wyjmować w ten sposób pestki. Najlepiej jest ją po prostu podważyć za pomocą łyżki. Najpierw jednak musimy przekroić awokado na dwie części wokół pestki. Potem wystarczy je przekręcić w dłoniach, aby je rozdzielić.
Najwygodniejszym sposobem pozbycia się skorki, jest oddzielenie jej za pomocą łyżki, gdy awokado mamy już przekrojone na dwie części.
Awokado jest już obrane. Teraz chcemy pokroić je w plasterki i wykorzystać do przekąsek. Z czasem jednak, gdy leży na wierzchu zaczyna robić się czarne. Jak temu zapobiec?
To co nam pomoże zapobiec czernieniu awokado, to sok z cytryny. Wystarczy, że przekroisz cytrynę na pół, a następnie skropisz nim awokado. Jeśli nie masz pod ręką żadnej cytryny, a masz w kuchni ocet jabłkowy, to również możesz go w ten sposób wykorzystać.
Awokado jest bardzo zdrowie i to główny powód, dla którego zyskało sobie tak duża rzeszę sympatyków. Jest bogatym źródłem witamin oraz minerałów. Wspiera prace naszego mózgu. Wspomaga przyswajanie składników odżywczych i obniża poziom złego cholesterolu. Do tego obniża ciśnienie krwi i zapobiega rozwojowi raka jamy ustnej. Zawiera też przeciwutleniacze, które hamują procesy starzenia się. Chroni przed prostatą i rakiem piersi. Warto włączyć je do swojej diety.