Kategorie

Awokado ciemnieje po przekrojeniu. Jak temu zapobiec?

Kategoria: Porady
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2022-08-04
Awokado ciemnieje po przekrojeniu. Jak temu zapobiec?

Awokado po przekrojeniu ciemnieje i jest to faktycznym problemem, jeśli planujemy podać je jako element przekąsek przygotowanych na imprezę. Istnieje jednak prosty trik, który pomoże nam temu zapobiec. Wystarczy je skropić produktem, który zapewne masz w kuchni.

Jak obrać awokado?

Zacznijmy od tego, jak bezpiecznie przekroić awokado. Być może słyszeliście o avocado hands (ręka awokado). Owoc ten stał się tak popularny, że wiele osób zaczęło zgłaszać się z urazem, który polegał na wbiciu sobie noża w rękę. Tak, to fakt. Wszystko wydarzało się podczas próby wyjęcia pestki przez nabicie jej na nóż. Jest ona jednak bardzo śliska, a to sprawiało że nóż ześlizgiwał się i trafiał prosto w rękę.

Dlatego pamiętaj o tym, aby nie wyjmować w ten sposób pestki. Najlepiej jest ją po prostu podważyć za pomocą łyżki. Najpierw jednak musimy przekroić awokado na dwie części wokół pestki. Potem wystarczy je przekręcić w dłoniach, aby je rozdzielić.

Najwygodniejszym sposobem pozbycia się skorki, jest oddzielenie jej za pomocą łyżki, gdy awokado mamy już przekrojone na dwie części.

Co zrobić, aby awokado nie ściemniało?

Awokado jest już obrane. Teraz chcemy pokroić je w plasterki i wykorzystać do przekąsek. Z czasem jednak, gdy leży na wierzchu zaczyna robić się czarne. Jak temu zapobiec?

To co nam pomoże zapobiec czernieniu awokado, to sok z cytryny. Wystarczy, że przekroisz cytrynę na pół, a następnie skropisz nim awokado. Jeśli nie masz pod ręką żadnej cytryny, a masz w kuchni ocet jabłkowy, to również możesz go w ten sposób wykorzystać.

Dlaczego warto jeść awokado?

Awokado jest bardzo zdrowie i to główny powód, dla którego zyskało sobie tak duża rzeszę sympatyków. Jest bogatym źródłem witamin oraz minerałów. Wspiera prace naszego mózgu. Wspomaga przyswajanie składników odżywczych i obniża poziom złego cholesterolu. Do tego obniża ciśnienie krwi i zapobiega rozwojowi raka jamy ustnej. Zawiera też przeciwutleniacze, które hamują procesy starzenia się. Chroni przed prostatą i rakiem piersi. Warto włączyć je do swojej diety.

Przepisy z awokado, które warto wypróbować

  1. Przepis na pastę jajeczną z awokado
  2. Koktajl odchudzający z awokado
  3. Pieczone awokado z jajkiem i boczkiem
  4. Przepis na awokado zapiekane z jajkiem
  5. Tost z pastą awokado i jajkiem w koszulce

Mogą Cię zainteresować