6 lipca 2021

Czy można jeść kiwi ze skórką?

Kiwi to owoc, który rośnie na dziko w Chinach i od dawna jest tam spożywany. My musimy jednak udać się po niego do sklepu, gdyż jest on importowany do naszego kraju. Z botanicznego punktu widzenia kiwi jest jagodą. Posiada soczysty miąższ i cienką skórkę pokrytą gęstymi brązowymi włoskami.

Jedzenie kiwi ze skórką

Kiwi jest bardzo smaczne jako samodzielna przekąska, ale też jest świetnym dodatkiem do różnego rodzaju deserów. Najmniej przyjemne z jego konsumpcji jest obieranie. Nie ma chyba osoby, która lubiłaby to robić. Pytanie więc, czy musimy na pewno obierać kiwi ze skórki przed zjedzeniem?

Otóż nie ma takiej potrzeby! Kiwi jest owocem jadalnym w całości. Oznacza to, że możemy zjeść zarówno sam miąższ, jak i skórkę. Nie tylko w ten sposób eliminujemy problem obierania kiwi, ale również dostarczamy naszemu organizmowi o połowę więcej błonnika. Skórka jest bowiem bardzo dobrym jego źródłem.

Jeśli przeszkadzają na włoski na skórce, możemy ją wtedy wyszorować choćby dłonią. Dzięki temu stanie się ona gładsza i włosków będzie po prostu mniej.

Sprytny sposób na obranie kiwi

Nie możecie przekonać się do zjedzenia kiwi w całości? Nic nie szkodzi. Mamy dla Was sposób, który ułatwi Wam jego obieranie. Wystarczy, że przekroicie kiwi na pół. Następnie za pomocą łyżki stołowej wydrążycie jednym ruchem cały miąższ oddzielając go od skórki i gotowe. Smacznego!