Tost z pastą z awokado i jajkiem w koszulce to idealny pomysł na śniadanie, które jest nie tylko zdrowie, ale również da Ci energii na długi czas. Polecam Wam wykorzystanie do tego celu pieczywa razowego, który jest dużo zdrowszy od białego.
Może zanim przejdziemy do samego przepisu opowiemy Wam trochę o samych składnikach tego śniadania bo ich właściwości są naprawdę ciekawe. Zwłaszcza jeśli chodzi o awokado, jest ono uważane za najzdrowszy z owoców, ale jednocześnie jest najbardziej kaloryczny. Dlaczego więc polecany jest osobom na diecie? Otóż dlatego, że zawiera dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które zapewniają uczucie sytości i zwiększają przemianę metabolizmu. Dlatego jedzenie tłustego awokado wbrew pozorom pomoże nam schudnąć. Jednak i tutaj należy pamiętać o umiarze.
Awokado oprócz tego jest bogate w potas, a potas to istne paliwo dla naszego mózgu. Dzięki niemu będziemy pracować lepiej, łatwiej będzie nam się skupić i zapamiętać informacje. Oprócz tego tłuszcz w nim zawarty pomaga przyswajać inne składniki odżywcze. Jego regularne jedzenie przyczynia się natomiast do obniżenia ciśnienia krwi oraz spadku cholesterolu. Jak więc widzicie, awokado warto jeść, ale nie inaczej jest też z jajkami.
Kiedyś były demonizowane i obwiniane za wysoki poziom cholesterolu. Dzisiaj wiemy, że to nie prawda, a jajka warto jeść i to również będąc na diecie. Jajka ułatwiają odchudzanie bo podobnie jak awokado, dają uczucie sytości. Zapobiegają też anemii bo są bogate w żelazo. Zawierają też witaminę A, B12 i selen (awokado ułatwia ich wchłanianie), a dzięki temu dbają o naszą odporność, poprawiają też pamięć dzięki zawartości choliny. Jedzenie jajek wbrew powszechnej opinii opartej na stereotypach, nie przyczyniają się do chorób serca, a wręcz przeciwnie – zmniejszają ich ryzyko.
Jak więc widzicie takie śniadanie to bomba energetyczna i zdrowotna. Mnogość cennych dla nas składników sprawia, że holistycznie wpływa ono na nasz organizm poprawiając wiele aspektów jego funkcjonowania. Zapraszam Was w takim razie do wypróbowania tego przepisu i życzę smacznego :)
Pasta awokado
Dodatkowo
Przygotowanie naszego przepisu zaczniemy od pasty z awokado. Jej zrobienie jest bardzo proste. Zacznij od zakupu awokado, sprawdź czy jest dojrzałe naciskają skórkę. Powinna być miękka, ale sprężysta. Pasta nie wyjdzie nam z niedojrzałego awokado, dlatego jeśli takie kupiłaś to najlepiej poczekać jeszcze, aż dojrzeje. Niedojrzałe awokado jest twarde, a przejrzałe jest też miękkie, ale po naciśnięciu skórki nie wraca ona do poprzedniego kształtu.
Awokado rozcinamy na pół przesuwając nożem dookoła owocu. Następnie przekręcając je oddzielamy dwie połówki, a następnie wyciągamy pestkę ze środka. Nie wyrzucaj jej, zobacz tutaj co możesz z niej zrobić :) Za pomocą łyżki wydrąż miąższ i wrzuć go do miski od blendera. Następnie dodaj resztę składników i zmiksuj wszystko na gładką masę. Jeśli awokado jest dojrzałe, to w zasadzie wystarczy rozgnieść je widelcem, aby uzyskać pożądany efekt.
Pastę już mamy, przechodzimy więc do przygotowania tostów i jajka w koszulce. Lepiej zacząć od jajka. Przygotuj rondelek i zagotuj w nim wodę z dodatkiem octu – nie musi go być wiele. Jajko rozbij do szklanki – tylko jedno na raz! Następnie gdy woda zacznie wrzeć zacznij mieszać nią za pomocą łyżki, aby stworzyć na środku wir. W środek samego wiru wylej jajko i gotuj je przez dwie minuty. W tym czasie wstaw grzanki.
Zobacz również: Najłatwiejszy sposób na jajko w koszulce
Następnie wyłów jajko na talerz, ugotuj w ten sam sposób drugie. Tosty powinny być już gotowe. Smarujemy je masełkiem jeśli lubimy, kładziemy listek sałaty, a na niego pastę awokado. Na niej układamy ciepłe jeszcze jajko w koszulce i posypujemy pestkami dyni do dekoracji oraz solą i pieprzem. To wszystko. Życzę Wam smacznego, a mam pewność, że tak właśnie będzie :)