14 września 2021

Wybierasz się na grzyby? Te mity na temat grzybów musisz znać!

Na temat grzybów krąży wiele mitów. Niektóre z nich mogą być nieszkodliwe, ale stosowanie się do innych może grozić nam zatruciem pokarmowym, a czasem i większymi konsekwencjami. Dlatego chcielibyśmy dzisiaj Was ostrzec i obalić kilka z nich.

Polizanie grzyba, aby sprawdzić czy jest trujący

Oczywiście jest to nieprawdą. Niektóre trujące grzyby są nawet słodkie w smaku, a nie gorzkie, tak jak twierdzi mit. Wtedy próba taka może dać nam złą informację, a po zjedzeniu takiego grzyba możemy się zatruć. Dla przykładu zabójczo groźny muchomor sromotnikowy, którego pomylić możemy z kanią ma słodko-migdałowy smak. Dlatego takie test niczego nam nie przyniesie, a może wręcz przysporzyć nam nie lada problemów.

Pamiętajcie więc, aby nigdy nie rozróżniać grzybów na podstawie ich smaku po polizaniu ich, a zbierać jedynie takie okazy, które potrafimy poprawnie sklasyfikować.

Skoro ślimak zjadł grzyba, to jest on jadalny

To również wielkie kłamstwo, które przysporzyć może nam problemów. Układ pokarmowy ślimaka wielce różni się od naszego i toksyny, które dla nas mogą być śmiertelna, dla niego będą nietoksyczne. Dlatego nie traktujcie tego, jako wyznacznik tego, czy grzyb jest trujący.

Grzyby trujące zabarwiają się na sinoniebiesko po przekrojeniu

Nie jest to prawdą. Oczywiście są grzyby, które po przekrojeniu zmieniają swoją barwę. Co prawda borowik ponury podobny do jadalnych borowików zmienia po przekrojeniu swoją barwę. Nie jest on wprawdzie mocno trujący, ale lepiej go nie konsumować. Nie jest to jednak regułą. Sinieć mogą również grzyby jadalne. Ale nie wszystkie grzyby trujące będą siniały, dlatego kierowanie się taką zasadą podczas ich zbierania może doprowadzić do problemów.

Po włożeniu srebrnej łyżki do gotujących się grzybów ta zaczerni się jeśli grzyby są trujące

Nie jest to absolutnie prawdą, a wynika to jedynie z wpływu siarki na srebro, która obecna jest w grzybach zarówno jadalnych, jak i niejadalnych. Grzyby należy identyfikować przed ugotowaniem, a tych których nie jesteśmy pewni w ogóle nie powinniśmy konsumować.