Przepis na awokado zapiekane z jajkiem

Jajko zapiekane z awokado to pomysł na pełne dobrych wartości zdrowotnych śniadanie :) Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Myślę też, że Wam posmakuje. To naprawdę smaczne danie, które ma dużo zdrowia w sobie. 100 g awokado to 221 kcal, ale trzeba pamiętać, że choć jest to tłusty owoc to zawiera dobre dla zdrowia tłuszcze. Do tego jest bogatym źródłem witaminy E, A, B1, B2, C, K i H. Do tego zawiera kwas foliowy i błonnik, a także wapń, potas i fosfor. Na pewno dobrze znają go osoby, które są na diecie. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 wspierają prawidłową pracę organizmu i odchudzanie. Warto też przy okazji odczarować jajka, które przez długi czas winiono za cholesterol. Dzisiaj wiemy, że to nie prawda. Jajka to skarbnica witamin i minerałów, a do tego też białko. To sprawia, że takie śniadanie choć nie będzie wielkie to będzie bardzo sycące. Do tego zapewni nam uczucie najedzenie na długo, a energia będzie uwalniana stopniowo co pomoże nam w ciągu dnia.

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Awokado umyj i przekrój na pół usuwając pestkę
  2. Natnij spód tak by awokado się nie przewracało
  3. Wbij do środka jajko
  4. Dopraw solą i pieprzem
  5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na nim awokado
  6. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Właściwości zdrowotne awokado

Nie wyrzucaj pestki!

Pestkę awokado zostaw, nie warto jej wyrzucać. Możesz ją wykorzystać przynajmniej na dwa ciekawe sposoby. Pestkę można zetrzeć i w ten sposób zrobić wspaniałą przyprawę, która zadba o Twoje zdrowie. Instrukcję znajdziesz tutaj.

Pestkę awokado można też posadzić i zrobić piękne dekoracyjne drzewko do kuchni. Jest to bardzo proste, a pełną instrukcję znajdziesz tutaj.

Skomentuj

Przepis na awokado zapiekane z jajkiem