Na pewno zauważyliście, że w w przepisach nawet na to samo ciasto niektórzy używają sody oczyszczonej, a inni proszku do pieczenia. Zadanie tych dwóch produktów jest to samo, mają one spulchnić nasze ciasto i sprawić, że lepiej wyrośnie. Co jednak lepiej użyć, sodę czy proszek do pieczenia?
Soda oczyszczona czyli wodorowęglan sodu nie zadziała prawidłowo, jeśli do ciasta nie dodamy jakiegoś kwaśnego składnika. Może to być śmietana czy nawet trochę soku z cytryny. Wtedy soda oczyszczona wejdzie z nim w reakcję i dzięki temu ciasto wyrośnie świetnie. Zasada jest jednak prosta. Sodę stosujemy do ciast, które piecze się krótko i w wysokiej temperaturze.
Inaczej jest w przypadku proszku do pieczenia. Co prawda zawiera on w sobie sodę, ale też potrzebny do jej prawidłowego działania kwas. Dlatego jeśli do naszego ciasta nie dodajemy niczego kwaśnego to proszek do pieczenia będzie dużo lepszym wyborem. Do tego powinien być stosowany zwłaszcza w przypadku ciast, które pieczemy dłużej i w niższej temperaturze.
Co więc wybrać? Najlepiej kierować się przepisem i stosować to co jest w nim zalecane. Jeśli jednak nie wiemy czego użyć bezpieczniej będzie wykorzystać proszek do pieczenia. Pamiętaj o tym, że przelicznik proszku do pieczenia do sody oczyszczonej wynosi 3:1.
Soda oczyszczona oprócz tego, że nadaje się do wypieków posiada też wiele innych ciekawych zastosowań. Wiele już o tym pisaliśmy, dlatego zachęcamy Was do przeczytania tych artykułów.