Makaron posiada wiele rodzajów, nie wszystkie z nich potrafimy nazwać. Na pewno znacie makaron spaghetti, penne również bo ostatnio są bardzo popularne dania z nim przygotowane. Ale czy umiecie rozpoznać i nazwać inne rodzaje makaronów? Przygotowaliśmy dla Was małą ściągę.
Zacznijmy od czegoś prostego czyli makaronu spaghetti. Makaron te ma cienkie i grube nitki, dzięki temu idealnie nadaje się do po prostu – spaghetti.
To drugi z popularnych u nas ostatnio rodzajów makaronu. Różnego rodzaju penne znajdziecie w wielu restauracjach, wiecie również skąd pochodzi nazwa dania.
Istnieje też odmiana Penne Rigate, który po prostu ma mniejszą średnicę otworu niż standardowe penne.
Słowo to po włosku oznacza motylki. Domyślacie się zatem jaki kształt będzie miał makaron. U nas mówimy w domu na niego kokardki :)
Makaron ten wygląda jak spaghetti spłaszczone młotkiem.
To po prostu nasze świderki :)
To dzisiaj też dosyć popularny makaron w knajpach. Np. lubię tagliatelle kurczakiem, suszonymi pomidorami, pietruszką i oliwą.
To duże muszle, które najczęściej nadziewa się farszem.
Ten rodzaj makaronu również służy do nadziewania. Są to rurki, ale za to z bardzo dużą średnicą otworu – nawet do 2 cm.
Kiedyś mówiłam, że to makaron koła. Tak naprawdę nazywa się rotelle. To po prostu makaron, ale o ciekawym kształcie.
Ten makaron przypomina ryż w kształcie. Po ugotowaniu jest bardzo mięciutki, wręcz rozpływa się w ustach. Czasami można go spotkać jako dodatek do dań, w tak zwanych stołówkach na wagę.
To małe prążkowane muszelki, które są zakręcone do środka.
Spiralny makaron, który świetnie pasuje do rzadkich sosów na bazie oliwy.