10 marca 2021

Jakie są rodzaje octu i do czego je się stosuje?

Ocet to nic innego jak wodny roztwór kwasu octowego. W sklepach znajdziemy najczęściej 6 i 10 procentowy roztwór. Jednak sam ocet ma wiele rodzajów. Mają one różne zastosowanie i różne właściwości.

Sam ocet powstaje w wyniku fermentacji. Wykorzystujemy go w swojej kuchni do zakwaszania potraw. Czasami również podczas prac porządkowych.

Różne rodzaju octów różnią się nie tylko produktem, z którego powstają, ale również smakiem oraz zapachem. To sprawia, że ich zastosowanie w naszej kuchni również jest zróżnicowanie.

Ocet winny

Ocet winny najczęściej jest spotykany w naszych kuchniach jako dodatek kulinarny. Może mieć biały lub czerwony kolor, gdyż robi się go z wina i to od jego koloru zależy kolor octu.

Ocet winny podajemy do galaret, polewamy nimi sałatki czy dodajemy do marynat do mięsa. Zazwyczaj do sałatek w kuchni śródziemnomorskiej używa się octu białego, a do mięs i marynat octu czerwonego. Wynika to ze smaku, który w przypadku białego octu winnego jest łagodniejszy.

Ocet spirytusowy

Ten ocet najczęściej stosujemy do zakwaszania potraw lub do porządków w domu. Jeśli chodzi o walory konsumpcyjne to ocet spirytusowy ma ich zdecydowanie najmniej, gdyż powstaje z alkoholu etylowego.

Jest on zatem również najtańszym rodzajem octu. Jest jednak najmniej smaczny i aromatyczny. I chociaż inne rodzaje octu są lepsze do stosowania w naszej kuchni to ocet spirytusowy świetnie sprawdza się podczas porządków.

Potrafi poradzić sobie z osadami z kamienia i mydła. Dezynfekuje czyszczone powierzchnie. Pomaga w myciu powierzchni szklanych i nie pozostawia smug. Zastosowania octu spirytusowego w domu są naprawdę szerokie.

Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy jest łagodniejszy w smaku, ale oczywiście nadal pozostawia kwaśny octowy posmak. Picie octu jabłkowego wraz z wodą to również znany sposób na odchudzanie. Najlepiej pić go wraz z letnią wodą i rozpuszczonym w niej miodem. Dzięki temu można złagodzić jego smak i sprawdzić, że będzie bardziej przystępny.

Ocet jabłkowy możemy też stosować w naszej kuchni do sałatek czy zup. Za jego pomocą możemy dodać kwaśnego smaku każdej potrawie. Jego lekko jabłkowy smak sprawia, że jest on jednocześnie najbardziej przystępny w smaku. Jak zrobić ocet jabłkowy w domu dowiecie się z jednego z naszych poradników. Nie jest to wcale trudne!

Ocet balsamiczny

Jest to podobno najzdrowszy z rodzajów octu. Używa się go do sałatek i sosów. Jego proces produkcji trwa bardzo długo, dlatego dobrej jakości ocet balsamiczny jest również drogi i uważany za produkt luksusowy.

Najtańsze produkty nazywane octem balsamicznym pochodzą z masowej produkcji i mają niewiele wspólnego z całym procesem, jaki powinien zachodzić podczas jego produkcji. Najlepszej jakości ocet balsamiczny musi mieć bowiem przynajmniej 12 lat. Dlatego kupując ocet balsamiczny warto zwrócić uwagę na czas leżakowania i nie kupować produktów, które leżakowały krócej niż rok.

Ocet balsamiczny ma bardzo ciemny kolor. Wykorzystuje się go do dressingów, marynat oraz sosów. Podawany jest nawet z owocami!