Jeśli podgrzewasz tak schabowe, to zmień sposób, a będą przepyszne

Kuchnia Data publikacji: 12 listopada 2023

Jeśli do tej pory odgrzewałaś kotlety schabowe w kuchence mikrofalowej, to zapomnij o tym sposobie. Panierka staje się gumowa, a sam kotlet suchy. Aby temu zapobiec, podgrzewasz je na patelni?

Tak pewnie robi reszta osób, ta, która nie używa z mikrofalówki. Ten sposób też jednak nie jest najlepszy. Kotlet i tak wysycha, a do tego staje się bardzo tłusty, bo panierka pochłania dodatkowe pokłady tłuszczu, którego używamy podczas odgrzewania.

Jak w takim razie odgrzewać kotlety schabowe, aby były nadal smaczne? Panierka powinna pozostać krucha, a środek wilgotny. Tylko takie kotlety możemy zjeść z pełną satysfakcją i smakiem. Trik jest bardzo prosty, a dzięki niemu wczorajsze kotlety schabowe będą smakować, tak jakby były dziś smażone.

Jak odgrzać kotlety schabowe

Jeśli obstawialiście piekarnik, to mieliście rację. Jest on najlepszym rozwiązaniem na odgrzewanie kotletów schabowych. Aby nie wyschły, musimy je jednak wcześniej zabezpieczyć. Możemy więc umieścić je w naczyniu żaroodpornym lub zawinąć w folię aluminiową.

Zależy nam na tym, aby ogrzały się w cieple piekarnika, ale nie zostały wysuszone przez gorące powietrze wewnątrz. Kotlety wkładamy do wstępnie rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Kwadrans wystarczy, aby były ciepłe i gotowe do spożycia. Spróbujcie tego sposobu, a kotlety będą smakować świetnie i zawsze już będziecie odgrzewać je w taki sposób.

Trik ten też na pewno przyda się, gdy będziecie organizować przyjęcie rodzinne. Nie musicie smażyć kotletów na ostatnią chwilę. Wychodzić z kuchni przesiąknięte zapachem tłuszczu, tak samo, jak całe mieszkanie podczas wizyty gości. Możecie po prostu zrobić je dzień wcześniej. Po przestudzeniu włożyć do lodówki, a następnego dnia tuż przed podaniem, podgrzać w piekarniku.

Podobne artykuły