Trudno wyobrazić sobie kotlety bez panierki. Jest ona też elementem wielu innych potraw. Zazwyczaj do jej wykonania, wykorzystujemy bułkę tartą. Czy może być coś, co jest w stanie godnie ją zastąpić, a jednocześnie sprawić, że danie będzie jeszcze lepsze?
Może zdarzyć się, że będziemy zmuszeni poszukać zamiennika. Jesteśmy w trakcie gotowania. Mamy już rozbite kotlety, ziemniaki wstawione. Surówka gotowa. Pozostało tylko obtoczyć je w panierce oraz usmażyć. Okazuje się jednak, że bułka tarta skończyła się, a nie mamy możliwości wyskoczenia po zakupy. Po co sięgnąć?
Bardzo dobrym pomysłem jest panierka z płatków kukurydzianych. Po usmażeniu jest mega chrupiąca i smaczna. Dlatego dania w niej przygotowane naprawdę świetnie smakują. Idealnie współgra ze smakiem kurczaka. Nadaje się do kotletów z piersi, ale również nuggetsów, skrzydełek i innych partii kurczaka, które będziemy smażyć lub piec.
Przygotowanie jej jest niezwykle proste. Wystarczy, że płatki pokruszymy. Możemy zrobić to na kilka sposobów. Jednym z nich jest po prostu pokruszenie ich w dłoniach. Zrobimy to jednak szybciej mieląc je w melakserze. Wystarczy dosłownie chwila. Możemy też wsypać je do woreczka strunowego, rozłożyć na blacie i równo rozprowadzić, a następnie przejechać po nich kilka razy wałkiem do ciasta. Dzięki temu pokruszą się. Z woreczka weźmiemy tyle panierki, ile potrzebujemy. Resztę możemy schować i wykorzystać innym razem.
Bułkę tartą w panierce możemy zastąpić też innymi produktami. Wiedza ta może Wam się przydać, gdy zabraknie Wam bułki tartej, ale nie macie też pod ręką płatków kukurydzianych. Oto nasze propozycje: