Meble ze stali nierdzewnej to absolutny must-have – w zarówno domowej, jak i profesjonalnej kuchni. Wyróżnia je wytrzymałość, nowojorski styl i nowoczesność, która wpisuje się w niejedną, gastronomiczną aranżację. Nic więc dziwnego, że meble wykonane właśnie z tego materiału cieszą się coraz większą popularnością. Warto jednak pamiętać, że na skutek tak dużego zainteresowania pojawiają się nowe pytania, które nierzadko przyczyniają się do powstania… mitów. Zebraliśmy te najczęściej pojawiające się, aby obalić (lub potwierdzić) je raz, na zawsze!
Mit. Chociaż, trzeba przyznać, że to właśnie w profesjonalnych restauracjach i pubach cieszą się największym uznaniem – głównie ze względu na wytrzymałość i uniwersalny design, który wpisuje się w niemalże każdą aranżację. Warto jednak pamiętać, że meble ze stali nierdzewnej znajdziesz nie tylko w hotelach czy restauracjach, ale także w prywatnych kuchniach, które aranżowane są np. w futurystycznym duchu. Co więcej – stal nierdzewna występuje nie tylko w formie masywnego, dużego sprzętu AGD (jak np. szafy chłodnicze), ale i pod postacią niewielkich gadżetów.
Fakt. Podczas obróbki żywności dochodzi do uwalniania się kwasów, które z kolei mają wpływ na materiały, z których wykonany jest blat lub fronty szafek. Stal nierdzewna jako jedna z nielicznych, uodporniona jest na działanie kwasu, wyróżniając się przy tym niesamowitą trwałością. Cecha ta jest szczególnie istotna w kontekście profesjonalnych kuchni, gdzie warunki pracy diametralnie różnią się od warunków domowych.
Badania wskazują, że trwałość stalowych mebli wynieść może nawet powyżej 100 lat, dzięki czemu jednorazowy wydatek gwarantuje ci pokoleniową użyteczność.
Fakt. Mowa oczywiście o stylu industrialnym, który pojawił się w czasie wielkiej recesji, mającej miejsce w XX wieku. Wnętrza w tym duchu nawiązują do zamkniętych, nowojorskich fabryk, które urzekały surowością, przestronnością i strzelistością. Do dziś lofty są symbolem zmian ekonomicznych, a materiały takie jak cegła i aluminium, stały się główną, charakterystyczną domeną tegoż nurtu.
Styl inspirowany nowojorską bohemą przeniósł się do loftów, a następnie do wnętrz europejskich, utrzymując swoją popularność od wielu lat. Kuchnia ze stali nierdzewnej wpisuje się więc w założenia tego nurtu, odpowiadając tym samym na aranżacyjne trendy.
Chcąc tworzyć wnętrza loftowe postaw na np. podgrzewacze gastronomiczne, stalowe dodatki, proste lampy, ścianę z cegły i miedziane, ozdobne rury.
Fakt. Nie oznacza to jednak, że pielęgnacja ta jest trudna i kosztowna.
Warto jednak pamiętać, że chrom wchodzi w reakcję z tlenem, co z kolei może przyczyniać się do powstawania trwałych, wyraźnych śladów, wpływających na estetykę wnętrza. Dlatego też pielęgnację stalowych frontów warto opierać na wodzie, occie i mydle – najlepiej szarym i naturalnym.
Gdy na powierzchni pojawią się trwałe i poważne zabrudzenia – usuwaj je za pomocą dedykowanych środków, które przy okazji zmniejszą ryzyko powstawania trwałych odbarwień.
Czyszcząc zabrudzenie unikaj pocierania, szorowania i drapania. Ponadto pamiętaj, że powierzchnia stali jest idealnie gładka, nie posiada porów i spękań, które spotkasz w np. meblach drewnianych, dzięki czemu wyczyścisz ją szybciej i sprawniej.
Fakt. Co więcej – trwała i lekka, co szczególnie docenią kucharze, którzy przenoszą swoje miejsce pracy do nowych pomieszczeń lub na zewnątrz lokalu – np. gotując w plenerze. Wszystko to idzie w parze z trwałością i odpornością – na wysokie temperatury, parę, wilgoć, warunki panujące w danym pomieszczeniu – a także bezpieczeństwem i komfortem.