Podziel się:

Pieczenie mięsa na ruszcie sprawia, iż gorące powietrze obiega je z każdej strony. Dlatego równomiernie piecze się i z obu stron posiada aromatyczną chrupiącą skórkę. MInusem jest jednak kapiący tłuszcz. Oczywiście możemy położyć na dole blachę, ale nadal musimy ją wtedy umyć. Dlatego większość osób wybiera pieczenie w rękawie lub brytfance, którą można włożyć do zmywarki. Prosty trik odmieni te przyzwyczajenia.

Wyłóż blachę folią aluminiową

Jedyne co musimy zrobić, to blachę wyłożyć folią spożywczą. Następnie umieszczamy ją pod piekącym się mięsem. Cały tłuszcz skapnie na folię, którą po wystygnięciu wystarczy zwinąć w kulkę i wyrzucić do śmieci.

Nie musimy wówczas męczyć się z myciem blachy, które jest niewygodne. Zwłaszcza, gdy mamy dość mały zlew.

Podobne artykuły