Dlaczego większość przepisów piecze się w 180 stopniach? Oto odpowiedź.

Kuchnia Data publikacji: 11 listopada 2022

Z pewnością zauważyliście, że większość przepisów do pieczenia podaje temperaturę 180 stopni Celsjusza. Istnieje ku temu naukowy powód i wytłumaczenie. Okazuje się, że to właśnie ta temperatura jest najlepsza dla naszych domowych wypieków.

Dlaczego pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza?

Użytkownik TikToka adam_mirek, który w swoich wideo zajmuje się popularyzowaniem wiedzy podjął te temat i wytłumaczył dlaczego tak właśnie jest. Aby wypiek był dobry muszą zajść trzy reakcje: ścinanie białek, reakcja Maillarda i karmelizacja. Dla naszego tematu szczególnie istotne są te dwie ostatnie. Reakcja Maillarda działa do 180 stopni, a karmelizacja od tej temperatury się zaczyna.

Podczas pieczenia najlepiej, aby wszystkie te reakcje nastąpiły, wtedy danie po prostu wychodzi najlepsze. Dlatego temperatura 180 stopni Celsjusza jest optymalna do pieczenia. Przy 200 stopniach zaczyna się natomiast piroliza i nasza potrawa może się spalić.

@adam_mirek #stitch z użytkownikiem @charazinsky pan maruda dziś o pieczeniu 🥧🍞 #edutok #180 ♬ dźwięk oryginalny – adam mirek

Podobne artykuły