Jak szybko ugotować ziemniaki w 10 minut zamiast 30 minut

Jak szybko ugotować ziemniaki? Dzisiaj przedstawimy Wam trik, który Ci w tym pomoże. Ziemniaki stanowią jeden z głównych składników naszych obiadów. To dość ciekawe bo roślina pochodzi z Ameryki Południowej. Jak więc znalazła się w Europie i stała się tak popularna? Ziemniak został przywieziony na stary kontent w XVI wieku. Zrobili to Hiszpanie w 1567 roku, a następnie żeglarze rozprzestrzenili uprawę ziemniaka na całym świecie. Oczywiście ludzie początkowo byli sceptyczni jak to zwykle bywa w przypadku nowości. Dopiero w XIX wieku stały się one podstawą diety mieszkańców Europy. Dzisiaj towarzyszą niemal każdemu obiadowi. Stanowią danie główne jak i dodatki do zup, a także sałatek i przekąsek. Nic więc dziwnego, że gotujemy je bardzo często.

Jak szybko ugotować ziemniaki

Gotowanie ziemniaków trochę trwa. Zwykle zajmuje to 20-30 minut. Co byście powiedzieli na to gdyby proces ten dało skrócić się do 10 minut, a ziemniaków pokrojonych w mniejsze kawałki jeszcze mniej? Wystarczy wykorzystać prosty trik, a ziemniaki ugotują się dużo szybciej.

To duża oszczędność czasu. Nie będziecie musieli czekać z pozostałymi składnikami obiadu, aż ugotują się ziemniaki. Kto z nas nie usłyszał choć raz na pytanie kiedy obiad odpowiedź “jak ziemniaki dojdą”. Często już wszystko jest gotowe i czekamy tylko gdy ziemniaki się ugotują. Przyśpieszając ten proces zrobimy cały obiad szybciej. Zaoszczędzimy w ten sposób czas.

Skróć czas gotowania ziemniaków

Na pewno chcielibyście poznać już ten tajemniczy sposób na przyśpieszenie gotowania ziemniaków. To proste i warto wypróbować ten trik gdy będziecie dzisiaj robić obiad. Sam pomysł jest tak banalny, że na pewno uśmiechniecie się pod nosem, ale gdy już go wypróbujecie będziecie tak robić za każdym razem.

Zacznij od obrania ziemniaków i pokrojenia ich w mniejsze kawałki. Wrzuć je do garnka, ale nie zalewaj wodą. Wodę wlej do czajnika i zagotuj, a następnie ziemniaki zalej wrzątkiem, przykryj pokrywką i włącz gaz. Teraz wystarczy około 10 minut aby były gotowe.

Dlaczego warto jeść ziemniaki

Ziemniaki często oskarża się za powód tycia. Nie jest to prawdą i warto zdjąć z nich tę niesłuszną opinię. Ziemniaki same w sobie zawierają 79 kcal w 100 g. To niewiele jeśli weźmiemy pod uwagę inne produkty, które zjadamy. Co prawda mają wysoki indeks glikemiczny (95), ale to samo w sobie jeszcze nie czyni ich tak złymi. Kluczem do zrozumienia problemu jest spojrzenie na to co znajduje się na naszym talerzu oprócz ziemniaków. Panierowane mięso, ziemniaki okraszone masłem lub boczkiem? Surówka na śmietanie. To przez to tyjemy. Właśnie te dodatki do obiadu stanowią największy balast kaloryczny, a nie same ziemniaki. Oprócz tego ziemniaki warto jeść.

Ziemniak jest bogaty w witaminy takie jak C, B, PP. Zawiera błonnik pokarmowy, białko, fosfor, żelazo, potas. Zawartość potasu obniża ciśnienie krwi. Skrobia jest węglowodanem złożonym i jest niezbędna do poprawnego funkcjonowania komórek. Błonnik wspomaga trawienie.

Oprócz tego można zastosować wywar z ziemniaków, aby walczyć z kamieniami nerkowymi. Można zrobić z niego płukankę do włosów, która poprawi ich kondycję oraz zdrowie skóry głowy. W stanach zapalnych i wysypkach do skóry można przyłożyć świeżego ziemniaka, który ma właściwości przeciwzapalne. Ziemniaki skutecznie też pomagają usunąć cienie pod oczami, wystarczy zrobić z nich okład.

Jak zrobić puree ziemniaczane

Znudziły Wam się zwykłe ziemniaki na obiad? Może przyrządzicie puree czosnkowe, które jest bardzo smaczne :)

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 4-5 ząbków czosnku
  • szklanka śmietany
  • 1/2 kostki masła

Przygotowanie

  1. Ugotuj ziemniaki w wodzie z kilkoma ząbkami czosnku
  2. Po odlaniu ziemniaków zostaw je na chwilę, dodaj śmietanę i masło
  3. Miksujemy je na gładkie puree

Ciekawe przepisy z ziemniakami

  1. Ziemniaki hasselback z żurawiną
  2. Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem
  3. Pieczone ziemniaki z czosnkiem
  4. Faszerowane ziemniaki jako genialny obiad
  5. Pieczone ziemniaki zawijane w boczku
Skomentuj

Jak szybko ugotować ziemniaki w 10 minut zamiast 30 minut