22 maja 2017

Dzięki tym sposobom wyczyszczenie kuchenki nie będzie problemem

Czasami po gotowaniu nasza kuchenka przypomina miejsce walki. Najgorzej jest jednak gdy nie mamy czasu doprowadzić jej od razu do porządku i zostawimy ją tak chociaż na prę godzin. Tłuszcz i brud zasychają tworząc trudną do wyczyszczenia powłokę. Ale nie ma problemu, któremu nie można zaradzić domowymi metodami.

Nasz proces czyszczenia przeprowadzimy w trzech krokach. Pierwszym z nich jest użycie octu. Wygodniej będzie go Wam przelać do butelki z atomizerem np. po płynie do mycia szyb. Spryskaj powierzchnię kuchenki i odczekaj 15 minut.

Teraz czas na krok drugi, do którego użyjemy sody oczyszczonej. Gąbeczkę namocz wodą, wyciśnij i posyp sodą oczyszczoną. Przechodzimy do szorowania kuchenki. Brud powinien już odmoknąć po occie, który ułatwi jego usunięcie.

Na koniec czas na osuszenie i usunięcie brudy. Najwygodniej robi się to papierowymi ręcznikami. Jeśli jednak nadal brud pozostanie, a miejscami będą widoczne tłuste plamy to jest na to sprytny sposób. Namocz ręcznik papierowy olejem i połóż w miejscach gdzie tłuszcz jeszcze przylega do powierzchni kuchenki. Po chwili przetrzyj tym samym ręcznikiem i osusz czystym. To może wydawać się niewiarygodne, ale usuwanie tłuszczu za pomocą tłuszczu naprawdę skutkuje :)