Wiele osób czuje obawę przed gotowaniem ryżu. Wydaje nam się, że nie jest to łatwe. Jednak można zrobić idealny ryż za każdym razem. Dzisiaj powiemy Wam jak :)
Aby to zrobić wystarczy zastosować się do kilku bardzo prostych trików. Dzięki temu ugotowany przez nas ryż będzie miał świetną konsystencję. Jedną z bardzo ważnych rzeczy, którą musisz wziąć pod uwagę jest czas.
Jeśli ryż będziesz gotować zbyt krótko będzie on twardy. Jeśli będziesz gotować go zbyt długo powstanie niezbyt apetyczna breja.
18 minut
15 minut
45 minut
Z wodą również musimy uważać. Jeśli będzie jej za dużo ryż będzie mokry, nasączony wodą. Tego nie chcemy. Gdy jednak dodamy jej za mało to po prostu spalimy go. Dlatego najlepiej zapamiętać sobie proporcje. Najlepiej do odmierzania używać miarki. Proporcje są naprawdę ważne podczas gotowania ryżu.
1 szklanka ryżu – 2 szklanki wody
1 szklanka ryżu – 1 i 1/4 szklanki wody
1 szklanka ryżu – 1 i 3/4 szklanki wody
Znamy już proporcje jakie musimy wykorzystać podczas gotowania danego rodzaju ryżu. Jedną z najważniejszych rzeczy, którą musimy zrobić jest najpierw wysypanie ryżu do sitka, a następnie przepłukanie go pod zimną bieżącą wodą. Niektórzy zalecają płukanie tak długo, aż woda będzie leciała czysta. Nie musisz poświęcać aż tyle czasu, ale warto to po prostu zrobić. Im dokładniej to zrobimy tym ryż będzie lepszy po ugotowaniu.
Następnie do garnuszka wrzucamy ryż i zalewamy odmierzoną ilością wody. Dodajemy szczyptę soli i zagotowujemy wodę. Gdy woda się zagotuje ryż przemieszaj, zmniejsz ogień na minimum i przykryj garnuszek pokrywką. Gotujemy go według wcześniej zawartej instrukcji.
Pamiętaj aby podczas gotowania ryżu nie podnosić pokrywki i nie podglądać. Po prostu nastaw czasomierz kuchenny i poczekaj :)