Zapomnij o ryżu z woreczków. Sypki jest tańszy i równie łatwy w gotowaniu

Kuchnia Data publikacji: 12 czerwca 2024

Ryż to produkt spożywczy, który do Europy przywędrował z Azji. Obecnie gości na naszych stołach znacznie częściej, niż nam się wydaje. Stanowi element wielu różnorodnych potraw. Gotowanie ryżu to także kilka metod, z których najsłynniejszą jest gotowanie ryżu w torebkach. Okazuje się jednak, że sypki ryż jest znacznie tańszy, a przy okazji również łatwy do gotowania. Sprawdź, jak ugotować idealny ryż sypki oraz dlaczego warto odejść od ryżu i innych produktów, które gotuje się w woreczkach!

Gotowanie ryżu na sypko — najważniejsze zasady

Nie da się ukryć różnicy, jaka występuje pomiędzy gotowaniem ryżu w woreczkach a gotowaniem ryżu sypkiego. Ryż w torebce bardzo często wychodzi zbrylony czy sklejony, co nie wygląda zbyt apetycznie.

Jeśli chodzi o gotowanie ryżu sypkiego — proces ten opiera się na jednej kluczowej zasadzie. Jedna porcja ryżu wymaga użycia ¾ porcji wody. Nieważne są takie aspekty, jak marka ryżu, jego rodzaj, cena czy dostępność. Każdy ryż można ugotować na sypko, bez stosowania znanych, lubianych, a jednak niezdrowych torebek plastikowych.

Instrukcja gotowania ryżu na sypko — zastosuj się, a nie pożałujesz

Jeśli chcesz ugotować ryż sypki bez popełniania zbędnych błędów, koniecznie przeczytaj poniższą instrukcję.

Na samym początku przygotuj garnek, najlepiej taki z grubym dnem. Przed gotowaniem ryż należy porządnie wypłukać. Płukanie ryżu powinno trwać do tego momentu, aż woda przestanie być mętna. Musi być w pełni przezroczysta — wtedy ryż jest gotowy do gotowania. Istotne jest, by do płukania używać wyłącznie wody zimnej.

Kolejnym krokiem jest wstawienie wody do gotowania. Należy doprowadzić wodę do wrzenia i dodać tłuszcz, np. łyżkę oleju lub masła.

Następnie do wrzącej wody trzeba wsypać ryż i gotować go na najmniejszym ogniu pod przykryciem. Bardzo ważny punkt to niepodnoszenie przykrywki oraz niemieszanie ryżu. Z każdym podniesieniem przykrywki ryż zostaje pozbawiony optymalnej temperatury, a przez to rośnie konieczność gotowania ryżu dłużej.

Ryż biały wystarczy gotować ok. 15 minut. W tym czasie ziarenka ryżu powinny wsiąknąć wodę oraz znacznie napęcznieć.

Dlaczego lepiej wybrać ryż sypki, zamiast w woreczkach?

Dlaczego w ostatnim czasie tak dużo się słyszy o zaprzestaniu gotowania ryżu różnych odmian i kasz bez woreczków? Plastikowe woreczki poddane gotowaniu nie są zdrowe dla organizmu człowieka. Zazwyczaj w produkcji takich woreczków wykorzystywany jest Bisfenol A, czyli substancja przenikająca pod wpływem wysokiej temperatury do jedzenia. Organizm może nie poradzić sobie z jego nadmiarem, a kumulowanie tego związku może prowadzić do zaburzeń gospodarki hormonalnej, obniżenia poziomu testosteronu u mężczyzn oraz problemów z tarczycą. Z tego powodu lepiej jest gotować ryż sypki!

Podobne artykuły