Soda oczyszczona to produkt, który zazwyczaj stosujemy podczas robienia domowych wypieków. Ma ona jednak szeroki wachlarz zastosowań i można wykorzystać ją w domu na wiele sposobów, które niekoniecznie związane są z jedzeniem.
Zanim przejdziemy do meritum chcielibyśmy przybliżyć Wam mnogość zastosowań tego produktu. Nie raz już o tym pisaliśmy, dlatego odeślemy Was do konkretnych artykułów, które opisują różne zastosowania sody oczyszczonej.
Jak widzicie soda oczyszczona ma wiele różnych zastosowań, a kolejnym z nich, które dzisiaj poznamy jest wykorzystanie jej podczas procesu przygotowywania mięsa. Jeśli dodasz nawet pół łyżeczki sody do mięsa, które będzie duszone lub gotowane to sprawisz, że szybciej stanie się miękkie. Najlepiej działa to w przypadku wołowiny.
Jeśli chcesz jeszcze bardziej skrócić czas gotowania, to dodaj sodę do marynaty i odstaw mięso na trzy godziny do lodówki. Dopiero po tym czasie poddaj je obróbce termicznej. Wypróbuj ten trik, a zawsze będziesz go używać. Dzięki temu przygotowanie mięsa trwa krócej :)