Zwróć uwagę na te rzeczy, a kupisz najlepszej jakości białą kiełbasę na święta

Kuchnia Data publikacji: 2024-03-20

Biała kiełbasa jest symbolem Wielkanocy. Stanowi idealny dodatek do świątecznego żurku. Na jakie rzeczy warto zwrócić uwagę, aby kupić najlepszy produkt?

Zbyt duża zawartość wody w składzie

Jeżeli jest taka możliwość, poproś sprzedawcę, aby nacisnął kiełbasę palcem. Gdy ślad pozostaje przez dłuższy czas, nie kupuj jej. Produkt zawiera bardzo dużo wody. Wybierz inną kiełbasę.

Nie wystrzegaj się pakowanych kiełbas

Nie każdy ma dostęp do dobrego rzeźnika czy sprawdzonego źródła. Warto zastanowić się nad zakupem białej kiełbasy pakowanej w workach. Możesz zweryfikować jej skład, sprawdzić datę przydatności do spożycia, dlatego nie ma ryzyko, że kupisz produkt nieświeży.

Biała kiełbasa powinna być szara

Nazwa tej kiełbasy jest mylna – choć jest biała, w rzeczywistości powinna być szara. Jeżeli ma kolor, na jaki wskazuje jej nazwa, zawiera bardzo dużo tłuszczu. Jest to tani zapychacz charakterystyczny dla produktów słabej jakości.

Nie warto decydować się również na zakup różowej kiełbasy. W jej składzie jest bardzo dużo konserwantów. Na pewno nie jest to dobra kiełbasa.

Dobra biała kiełbasa nie jest mocno zbita

Dobra biała kiełbasa po rozkrojeniu rozwarstwia się, widać wyraźnie kawałki wieprzowiny. Zbita konsystencja powinna być dla Ciebie znakiem ostrzegawczym. Masz do czynienia z wyrobem kiełbasopodobnym.

Skład prawdę Ci powie

Najlepsza biała kiełbasa powstaje z mięsa wieprzowego z domieszką wołowiny: 50% to łopatka, 30% surowy boczek, a 20% to podgardle.

Zwróć uwagę na cenę

Nie zawsze najdroższy produkt jest najlepszy, ale jeżeli jest podejrzanie tani, również powinna zapalić się nam lampka ostrzegawcza. 10 zł/kg to zdecydowanie za niska cena. Nie ma takiej możliwości, aby ktoś przygotował w takiej kwocie dobrą kiełbasę. Lepiej kupić mniej, a wysokiej jakości produktu. Twój żołądek na pewno za to podziękuje.

Stawiaj nie tylko na popularne marki

W składzie produktów od wielu znanych marek znajduje się wiele ulepszaczy podbijających walory smakowe. Zwykle firmy te działają na masową skalę, stosują rozwiązania obniżające koszty produkcji. Nigdy nie kupuj produktów w ciemno. Zapoznaj się ze składem i zwróć uwagę na inne aspekty, o których wspomnieliśmy powyżej.

Teraz już wiesz, jak kupić dobrą białą kiełbasę, którą zajadała będzie się cała Twoja rodzina w trakcie świąt. Pamiętaj, że wybierając produkty wysokiej jakości, dbasz zarówno o swoje zdrowie, jak i wyjątkowe walory smakowe przygotowywanych potraw. Na jedzeniu nie warto oszczędzać.

Podobne artykuły