Suche drożdże są alternatywą dla świeżych drożdży. Sprawdzają się w sytuacji zwłaszcza takiej jak obecna, gdzie przez zagrożenie zarażeniem koronawirusem należy ograniczyć wychodzenie z domu. Dlatego wiele osób zakupiło je na zapas i ogranicza codzienne wyjścia po pieczywo do piekarni. Zapas suchych drożdży pozwoli nam na zrobienie prostych wypieków w domu samodzielnie.
Suche drożdże mają znacznie dłuższy termin przydatności do spożycia. Możemy wykorzystać je do każdego przepisu, który znamy. Musimy wtedy jednak pamiętać o przeliczniku, który nam pozwoli dostosować ilość drożdży instant, którymi zastąpimy świeże drożdże.
Opakowanie suchych drożdży waży przeważnie 7 g. Taka ilość odpowiada 25 g świeżych drożdży. Kostka drożdży waży 100 g więc jedno opakowanie drożdży instant to 1/4 kostki.
Często stosuje się też łatwiejszy przelicznik. Przyjmuje się bowiem, że jedno opakowanie suchych drożdży przypada na każde pół kilograma mąki.
Jeśli masz drożdże świeże i chcesz zachować ich świeżość przez jak najdłuższy czas to bardzo ważny jest sposób ich przechowywania. Warto wiedzieć o tym, że drożdże można mrozić i przechowywać w ten sposób nawet kilka miesięcy. Jeśli jedynie włożymy je do lodówki to ich przydatność do spożycia wynosi mniej więcej tydzień.
Drożdże, które stały w lodówce zawsze przed wykorzystaniem trzeba sprawdzić, aby mieć pewność czy są świeże.
Aby sprawdzić świeżość drożdży wystarczy otworzyć opakowanie i powąchać. Na pewno znacie ten charakterystyczny zapach drożdży. Gdy się zmieni to kostkę drożdży należy wyrzucić.
Warto również sprawdzić konsystencję. Powinny być lekko wilgotne i zbite. Nie mogą być popękane i suche, ani też przesadnie rozmięknięte.