CUKINIA NIE TYLKO DO LECZO. SPRAWDŹ, Z CZYM KOMPONUJE SIĘ WYJĄTKOWO SMACZNIE!

Kuchnia Data publikacji: 18 grudnia 2019

To jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, jakie pojawia się w naszych kuchniach. Delikatny, neutralny smak cukinii sprawia, że komponuje się znakomicie z najróżniejszymi składnikami. Z tego względu jest obowiązkowym elementem powszechnie uwielbianego leczo. Repertuar cukiniowych dań na tym nie kończy się. Poznaj nasze pomysły i odkryj cukinię na nowo!

Zupy na każdą okazję

Można podawać je w charakterze przystawki, pierwszego dania obiadowego, są też świetnym sposobem na gorącą kolację. Wystarczy szczelny pojemnik, by zupę z cukinii zabrać ze sobą i urozmaicić swoje posiłki w pracy. Łagodna królowa letnich warzyw fantastycznie smakuje z wyrazistymi przyprawami – curry, kurkumą oraz imbirem. W zupach może występować solo, ale bardzo dobrze łączy się także z ziemniakami, porem, soczewicą i kalafiorem. Tylko od inwencji kucharza zależy jak zupa zostanie podana – w formie aksamitnego kremu czy kompozycji, w której wyglądem kuszą warzywa pokrojone na kawałki.

Sałatki i dania główne

Cukinia nadaje się do jedzenia na surowo i po obróbce termicznej. Pasuje do potraw na bazie makaronu, ryżu i kaszy. Ta wiedza pozwoli na stworzenie niezliczonej liczby kombinacji. Risotto z cukinią, pikantnym chili i kurczakiem to niezawodna propozycja obiadowa. Można podawać je także z wędzonym boczkiem, papryką, zielonym groszkiem i aromatycznym serem, np. grana padano lub pecorino.

Tego typu dodatki idealnie pasują do cukinii serwowanej z makaronem. Penne, tagliatelle czy farfalle – wybierz swój ulubiony rodzaj i do dzieła! W ramach ciekawostki kulinarnej: cukinię warto pokroić w bardzo cienkie, długie plastry – z powodzeniem staną się warzywną wersją spaghetti.

Moda na kasze trwa w najlepsze. W połączeniu z cukinią zamieniają się w wyborne dania główne oraz sałatki. Nie wybieraj wyłącznie bardzo popularnych kaszy gryczanej i kuskusu. Komosa ryżowa, kasza bulgur, pęczak i jaglana pozwolą na smakowite eksperymenty.

W świecie placków

Ograniczanie się do placków ziemniaczanych w kontekście tych warzywnych przysmaków byłoby wielką stratą dla kubków smakowych. Placki i kotleciki z cukinii to niezwykle prosty sposób na smaczny posiłek, który można podawać w różnych wariantach. Farsz z tartej cukinii zyskuje na wyrazistości dzięki serowi feta. Smakuje znakomicie z twarogiem doprawionym wędzoną papryką. Dla wzbogacenia faktury placków warto dorzucić kaszę jaglaną. Dobrym pomysłem jest dodanie świeżej natki pietruszki i koperku. Plasterki cukinii świetnie prezentują się usmażone w cieście naleśnikowym.

Cukiniowa alternatywa

Dzięki temu smacznemu warzywu w łatwy sposób można poznać zupełnie nowe oblicze dobrze znanych przysmaków. Pokrojona w słupki i wrzucona do piekarnika wraz z ziołami zamieni się w wyjątkowe frytki.

Przebojem nie tylko na wegetariańskich talerzach jest pasztet z cukinii, który można wzbogacać rozmaitymi dodatkami. Pasują do niego marchew, cebula oraz kasza manna lub kukurydziana. Odrobina oliwy, czosnku i ulubione przyprawy – niebanalny przysmak będzie cieszyć się powodzeniem nawet na świątecznych stołach.

Czas na grilla

Dania z rusztu to dla wielu osób ulubiony, letni smakołyk. Warto zadbać o to, by obok kiełbasek, karkówki i ziemniaków pojawiła się także cukinia. Upewnij się, że w przyprawowych zapasach masz świeżo mielony pieprz, słodką paprykę oraz zioła prowansalskie. Tak przyrządzoną cukinię można zajadać solo, dodawać do sałatek lub serwować z kremowymi dipami.

Warzywo pokrojone w dość dużą kostkę może stać się bardzo smacznym uzupełnieniem szaszłyków. To kolejny hit przyjęć na świeżym powietrzu. Niech cukinii towarzyszą czerwona cebula, papryka w dowolnym kolorze, pieczarki i pomidorki koktajlowe. Kawałki mięsa, np. kurczaka lub boczku, w tej kompozycji też będą prezentować się apetycznie. Szaszłyki można podawać z meksykańskim sosem salsa, tatarskim lub czosnkowym.

Cukinia inaczej, czyli kwiaty

W Polsce ich jedzenie jeszcze nie jest zbyt powszechne, ale wielu dociekliwych kucharzy coraz bardziej się do nich przekonuje. To kolejny wielki atut cukinii. Poza miąższem ma do zaoferowania kwiaty, które wyglądają niezwykle wykwintnie. A jak smakują? Jeszcze lepiej! Ich przyrządzenie jest naprawdę proste. Smakują wyśmienicie po usmażeniu w cieście naleśnikowym lub piwnym. Można dodawać je do zup, sałatek, omletów i zapiekanek. Zachwycają faszerowane ricottą lub serem kozim.

Zapiekanki – pyszna klasyka

Cukinia z piekarnika to temat wyjątkowo wdzięczny. Może być składnikiem mięsnych i warzywnych zapiekanek. Wypróbuj połączeń ze szparagami, łososiem i ziemniakami. Cukinia będzie ciekawym uzupełnieniem słynnej lasagne po bolońsku. Nawet tradycyjne przepisy czasami wymagają odświeżenia.

Niekwestionowanym liderem zapiekanych dań warzywnych jest pokrojona na połówki faszerowana cukinia. To, co znajdzie się w jej nadzieniu, zależy wyłącznie od upodobań kucharza i jego gości. Mięso mielone ze świeżymi ziołami i pomidorami to połączenie, które zawsze znajdzie oddanych fanów. W farszu mogą znaleźć się ryż i kasza. Sery to zawsze dobry pomysł, niezależnie od tego, czy będzie to feta, mozzarella, czy gouda.

Na naszej stronie znajdziesz przepis na cukinię faszerowaną, dzięki której w zaledwie 30 minut poczujesz śródziemnomorski klimat. Kulinarne podróże należą do tych najprzyjemniejszych!

Podobne artykuły