Przepis na bułki na suchych drożdżach

Kategoria: Przepisy
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2020-03-16

Masz zapas mąki i mleka, ale brakuje Ci świeżych drożdży do zrobienia pysznych bułek? Jeśli nie możesz wyjść do piekarni to takie bułeczki zrobisz na suchych drożdżach. Ich termin przydatności do spożycia jest dużo dłuższy, dlatego można je mieć przygotowane w zapasie.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 120 ml mleka
  • 50 ml wody
  • 1 jajko
  • 3,5 g suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie

Wodę podgrzej, ale tak by nie była zbyt ciepła. Tak jak do zwykłych drożdży. Następnie rozpuść je w tej wodzie i odstaw na bok.

Przygotuj teraz miskę, a następnie wymieszaj w niej suche produkty. Następnie podgrzej lekko mleko, wlej je do miski z suchymi produktami, dodaj rozpuszczone drożdże, masło i jedno jajko. Teraz wyrabiamy ciasto rękoma.

Gdy ciasto jest wyrobione dzielimy je na części. Zwiększy swoją wielkość praktycznie dwukrotnie, dlatego robimy kulki o połowę mniejsze niż bułki, które chcemy uzyskać.

Ciasto wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Między bułkami robimy odstępy. Przykrywamy je ręcznikiem kuchennym i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Następnie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Gdy bułeczki wyrosną robimy na górze wzorek wykałaczką i wkładamy je do rozgrzanego piekarnika na kwadrans i gotowe.

Podobne artykuły