Domowy chleb bez drożdży

Bez kategorii Lifestyle Data publikacji: 14 marca 2020 / Aktualizacja: 2022-03-28

Masz wszystkie składniki, ale nie masz drożdży aby upiec chleb? Poradzimy sobie i z tym problemem. Upieczemy po prostu chleb bez drożdży, który też będzie smaczny, a pozwoli Ci zostać w domu bez wychodzenia po dodatkowe składniki.

Oczywiście nie oczekujcie od niego, że będzie taki sam jak chleb na drożdżach. Nie będzie, ale co zrobić? Trzeba sobie radzić :) Dlatego lepiej zjeść takich chleb niż żaden. Będzie więc trochę twardszy od zwykłego chleba, bo drożdże spulchniają ciasto.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 450 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie

Przepis w przygotowaniu jest banalny. Łączymy najpierw suche składniki, potem dodajemy do nich mokre i wyrabiamy ciasto. Przygotowujemy sobie blachę np. do pieczenia keksa. Przekładamy do środka ciasto, które z racji ilości mleka będzie samo w sobie o dość luźnej konsystencji.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza i pieczemy przez godzinę. Sprawdzamy patyczkiem czy jest w środku suche i jeśli jest wszystko ok, to ciasto wyjmujemy do ostygnięcia. Gdy ostygnie wyjmujemy z keksówki i możemy konsumować.

Co gdy nie mamy żadnej blachy? Trzeba sobie wtedy radzić. Tak naprawdę każde naczynie, w którym można piec będzie ok. Niestety ciasto jest zbyt rzadkie, by po prostu uformować bochen chleba i go upiec.

Chleb jest gotowy. Chcesz z pewnością, aby na długo zachował swoją świeżość? Zobacz zatem nasz artykuł, w którym opisujemy jak przechowywać chleb, aby zachował świeżość na długo.

Podobne artykuły