Drożdże to rodzaj grzyba i główny składnik w tworzeniu wypieków. Po dodaniu do mąki, wody i innych składników drożdże wytwarzają dwutlenek węgla. Dzięki tej reakcji ciasto rośnie i staje się lekkie i puszyste.
Możemy wyróżnić dwa rodzaje drożdży piekarskich: suche oraz świeże. Piekarze wiedzą, że nie wszystkie drożdże są sobie równe. Jeśli chodzi o drożdże, suche i świeże to dwa różne produkty. Zbadamy różnicę między tymi dwoma drożdżami i dowiemy się, jak używać ich w ulubionych wypiekach.
Drożdże można stosować w różnych przepisach, takich jak pieczywo, ciasto na pizzę i ciastka. Różnica między suchymi i świeżymi drożdżami polega na tym, że suche drożdże to granulowana forma drożdży, którą przed użyciem miesza się z mąką i wodą. Ten rodzaj drożdży najlepiej sprawdzi się w przepisach, które wymagają dużo ugniatania. Świeże drożdże nie wymagają fermentacji, a więc możemy je bezpośrednio mieszać z innymi składnikami, na przykład mąką.
Drożdże świeże wymagają zrobienia z nich rozczynu. Musimy więc wcześniej wymieszać je z mąką, mlekiem i cukrem. Na 25 g drożdży świeżych potrzebujemy: 1 łyżeczki cukru, 1/4 szklanki mleka (nie może być gorące) i 3 łyżek mąki.
Różnica między suchymi i świeżymy drożdżami przejawia się również w ich trwałości. Suche drożdże mogą być przechowywane na wierzchu, a nie tak jak w przypadku świeżych – w lodówce. Ich termin przydatności do spożycia jest więc znacznie dłuższy. To sprawia, że są o wiele wygodniejsze w użyciu.
Zawsze możemy mieć zapas kilku torebek suchych drożdży, z których skorzystamy, gdy zechcemy coś upiec. Świeże drożdże wykorzystać musimy przez ok. 10 dni. Najważniejszym pytaniem jest jednak to, czy istnieje jakaś różnica w jakości produktu końcowego w zależności od rodzaju użytych drożdży?
Tak naprawdę możemy użyć dowolnego rodzaju drożdży, gdyż nie mają one decydującego wpływu na smak czy jakość wypieków. Ciasto wyjdzie po prostu na jednych i na drugich. Różnica jest natomiast znaczna, jeśli chodzi o wygodę stosowania. Drożdże suche nie wymagają robienia rozczynu, a więc przygotowanie przepisu jest szybsze i łatwiejsze.
Podczas pieczenia na suchych drożdżach musimy również pamiętać o przeliczniku. W przepisach zazwyczaj spotkamy się z drożdżami świeżymi. Musimy zatem pamiętać, że ekwiwalentem 25 g drożdży świeżych jest 7 g drożdży suchych.
Niezależnie od tego, których drożdży użyjemy ciasto powinno wyrastać w ciepłym miejscu. Miskę możemy więc postawić obok kaloryfera czy kuchni, na której gotujemy. Ciasto może również wyrastać bezpośrednio w piekarniku. Wystarczy tylko, że ustawimy w nim odpowiednią temperaturę, która wynosi 40 stopni Celsjusza.
Najpierw sprawdźmy datę znajdującą się na opakowaniu. Następnie zwróćmy uwagę na kilka szczegółów. Drożdże świeże są jeszcze dobre, jeśli:
Drożdże suchych mają termin przydatności do spożycia 12 miesięcy od daty produkcji. Aby sprawdzić, czy drożdże świeże są jeszcze dobre, należy upewnić się, że opakowanie jest szczelnie zamknięte. Następnie należy spojrzeć na datę ważności umieszczoną na opakowaniu. Jeśli data ważności minęła, drożdże mogą być już nieaktywne i nie powinny być używane.