Jak usunąć konto na Instagramie – KROK PO KROKU

Kategoria: Technologie
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2022-12-03

Chcesz dowiedzieć się, jak usunąć konto na Instagramie? W tym poradniku wytłumaczymy Ci krok po kroku jak przebiega usuwanie konta na Instagramie. Zanim jednak przystąpisz do tej czynności, musisz pamiętać, że wszystkie twoje zdjęcia, filmy, komentarze, polubienia i znajomi zostaną permanentnie usunięte.

Dlatego Instagram umożliwia również czasową dezaktywację konta na Instagramie. Po ponownym zalogowaniu się do aplikacji, dane te zostaną przywrócone. Przejdźmy jednak do sposobu usuwania konta na Instagramie na stałe.

Usuwanie konta na Instagramie – pytania i odpowiedzi

Zanim przejdziemy do całego procesu usuwania konta na Instagramie, odpowiedzmy sobie na często spotykane pytania.

Zaobserwuj nas na Facebooku

Czy można usunąć konto nie pamiętając loginu i hasła?

Nie. Instagram nie może usunąć konta w naszym imieniu. Musimy zrobić to samodzielnie, a więc musimy móc się na konto zalogować. Jeśli nie pamiętamy hasła lub loginu, to możemy skorzystać z opcji odzyskiwania konta.

Czy przed usunięciem konta mogę pobrać wszystkie swoje zdjęcia z Instagrama?

Tak. Istnieje możliwość pobrania kopii swoich informacji przed usunięciem konta. Aby to zrobić, musimy zalogować się na Instagramie, a następnie przejść do swojego profilu klikając swoje zdjęcie profilowe.

Następnie klikamy tak zwane „hamburger menu” czyli trzy kreski, które znajdują się w prawym górnym rogu. Tam wybieramy opcję „Twoja aktywność„, a następnie „Pobierz informacje„.

Czy po usunięciu konta na Instagramie będzie można je odzyskać?

Nie. Funkcja usuwania jest permanentna. Nie można jej już później cofnąć. Dlatego udostępniona została opcja tymczasowego dezaktywowania konta.

Istniej jednak pewien bufor bezpieczeństwa. Nawet, gdy zdecydujemy się usunąć konto, to nasze dane będą przechowywane na Instagramie jeszcze przez miesiąc. Podczas usuwania konta zobaczymy ostateczną datę, w której zostanie ono usunięte. Jeśli przed nią zalogujemy się ponownie, wtedy nasze konto zostanie przywrócone. W czasie trwania tego bufora bezpieczeństwa, nasz profil nie będzie jednak już widoczny dla innych.

Czy po usunięciu konta na Instagramie nazwa użytkownika zwalnia się?

Tak. Będzie można ponownie założyć konto na tą samą nazwę użytkownika. Oczywiście może wówczas zrobić to inny użytkownik Instagrama.

Jak usunąć konto na Instagramie

Wszystkie kwestie związane z usuwaniem konta na Instagramie powinny być dla nas jasne. Dlatego w tej chwili, gdy mamy już zrobioną kopię naszej aktywności i jesteśmy usunięcia konta, możemy przystąpić do tej czynności.

Usuwanie konta na Instagramie – KROK 1

W pierwszej kolejności przechodzimy na stronę instagram.com. Podajemy swój login oraz hasło lub logujemy się za pomocą Facebooka.

Usuwanie konta na Instagramie – KROK 2

Gdy jesteśmy już zalogowani, przechodzimy do strony usuwania konta na Instagramie, która dostępna jest pod adresem: https://www.instagram.com/accounts/remove/request/permanent

Usuwanie konta na Instagramie – KROK 3

Z listy wybieramy powód usunięcia konta. Po wybraniu określonego powodu mogą pojawić się podpowiedzi i dodatkowe informacje, co możemy zrobić, aby konta nie usuwać. Jeśli wybierzemy inny powód, będziemy mogli od razu przejść do usunięcia konta.

Musimy tylko ponownie wpisać swoje hasło, a następnie kliknąć przycisk „Usuń konto„.

Jak usunąć konto na Instagramie przez aplikację?

To samo możesz zrobić również przez aplikację na telefonie. Musisz kliknąć w swój awatar. Następnie wybrać menu hamburgera „trzy kreski” i wybrać „Ustawienia„. Następnie kliknij opcję „Konto” a następnie „Usuń konto„. Teraz dotknij opcji „Usuń konto” i potwierdź tą czynność.

Jak tymczasowo dezaktywować konto na Instagramie?

Możesz zrobić to na komputerze w przeglądarce lub w aplikacji. Na komputerze wystarczy wejść w ustawienia klikając swój awatar, a następnie „Edytuj profil„.

Następnie zjedź na dół strony i kliknij „Tymczasowa dezaktywacja konta” w prawym dolnym rogu. Podaj powód dezaktywacji i swoje hasło. Następnie kliknij „Dezaktywuj konto tymczasowo”.

Aby zrobić to samo w aplikacji na telefonie, musisz również kliknąć w swój awatar. Następnie wybrać menu hamburgera „trzy kreski” i wybrać „Ustawienia„. Następnie kliknij opcję „Konto” a następnie „Usuń konto„. Teraz dotknij opcji „Dezaktywuj konto„.

Podobne artykuły