Czym jest dieta wątrobowa i jak z niej korzystać?

Dieta wątrobowa kierowana jest do osób chorych mających problemy nie tylko z wątrobą, ale również pęcherzykiem żółciowym czy trzustką. Dzięki temu, że dieta wątrobowa zawiera produkty lekkostrawne i niską zawartość tłuszczu, możecie ją wykorzystać i stosować przez jakiś czas jako zwykłą dietę odchudzającą. Może jednak okazać się, że macie pewne problemy zdrowotne, w których byłaby ona wskazana. Należą do nich:

  1. niestrawność
  2. kamica pęcherzyka żółciowego
  3. zapalenie jelita grubego
  4. przewlekłe zapalenie trzustki
  5. stłuczenie wątroby
  6. marskość wątroby
  7. przewlekłe zapalenie wątroby
  8. wirusowe zapalenie wątroby

Założenia diety wątrobowej

W przypadku stosowania diety w chorobie wątroby należy skonsultować to z lekarzem bo sam jadłospis powinien być dostosowany do tego w jakim stanie jest nasza wątroba i jaką posiada wydolność. Jeśli traktujesz tę dietę jako zwykłą dietę odchudzającą, wystarczy, że zastosujesz się do ogólnych zaleceń. Sama dieta jest bardzo zdrowa, eliminujemy w niej niezdrową żywność i zastępujemy dużo zdrowszymi produktami. Sama dieta wprowadza do jadłospisu produkty, które zawierają składniki odżywce wspomagające odbudowę wątroby. Są one przy okazji lekkostrawne i nie zawierają dużo tłuszczu, dlatego na diecie tej  można schudnąć.

Jedną z zasad, której należy się trzymać jest jedzenie mniejszych posiłków, ale za to częściej. Czyli dokładnie tak jak na zwykłej diecie odchudzającej. Jemy 5-6 małych posiłków dziennie co 3 godziny. Dzięki temu odciążamy wątrobę i dajemy jej chwilę wytchnienia. Jeśli chodzi o napoje, które spożywamy w ciągu dnia to powinna to być czysta woda lub lekka herbata. Wypijamy 1,5l płynów dziennie, czyli znów jak na zwykłej diecie odchudzającej.

Oczywiście posiłku spożywamy świeże, chodzi o naszą wątrobę. Przygotowujemy je najlepiej tego samego dnia, którego będziemy je spożywać, nie odgrzewamy i nie przechowujemy długo w lodówce. Przygotowywanie obiadów na parze jest szybkie, dlatego nie powinno to być dla Was problemem. Na na różnych półkach układałam warzywa i mięso, a wszystko było gotowe w 15-20 minut. Oczywiście dieta ta jest dosyć mdła, ale jeśli nie macie problemów związanych z wątrobą możecie trochę bardziej przyprawić sobie posiłki. W założeniach diety wątrobowej, powinny one zawierać jak najmniej przypraw, które również obciążają wątrobę.

Ważne jest to by w diecie tej znalazły się produkty bogate w metionina, cholina, witaminę B2, C i E, które ograniczają odkładanie lipidów w wątrobie i zmniejszają otłuszczenie narządu, przyśpieszając jednocześnie jego regenerację.

Najważniejsze zasady

  1. Eliminujemy z diety żywność wysokoprzetworzoną
  2. Nie jemy dań, które są mocno przyprawiane
  3. Eliminujemy z diety błonnik
  4. Potrawy przygotowujemy na parze lub w wodzie, możemy je upiec w folii lub pergaminie albo udusić bez tłuszczu
  5. Posiłku spożywamy regularnie co trzy godziny
  6. Jemy 5-6 mniejszych posiłków dziennie
  7. Wszystkie produkty powinny być lekkostrawne i z jak najmniejszą zawartością tłuszczu
  8. Nie jemy dań przygotowanych na tłuszczu, w panierce czy odsmażanych
  9. Nie spożywamy alkoholu
  10. Ograniczamy słodycze (maksymalnie 2 małe porcje w tygodniu)
  11. Spożywać chudy nabiał przynajmniej 2 razy dziennie
  12. Spożywać ograniczoną ilość owoców – 2 razy w tygodniu

Jakie przyprawy na diecie wątrobowej

Ograniczamy przyprawy, nie jemy dań, które są mocno przyprawione. Nikt jednak nie chce jeść mdłego jedzenia, dlatego możemy skorzystać z przypraw, które wspomagają pracę wątroby, a należą do nich:

  1. tymianek
  2. majeranek
  3. kminek
  4. mięta
  5. oregano

Produkty dozwolone na diecie wątrobowej

Wiecie już w jaki sposób przygotowywać posiłki. Przedstawimy Wam jeszcze listę produktów, które na diecie wątrobowej możecie jeść. Możecie w ten sposób stworzyć swoje własne menu i wymyślić posiłki, które będą Wam odpowiadały smakiem.

  1. Jajka
  2. Chude wędliny (z kurczaka, indyka)
  3. Chude mięso (indyk, kurczak, królik, cielęcina)
  4. Miód
  5. Mąka ziemniaczana
  6. Mąka pszenna
  7. Ziemniaki gotowane
  8. Chude ryby (dorsz, leszcz, szczupak)
  9. Słabo parzone herbaty
  10. Kisiele owocowe (jeśli odchudzacie się, zwracajcie uwagę by były bez cukru)
  11. Banany (na diecie odchudzającej lepiej je ograniczyć)
  12. Maliny
  13. Poimarańcze
  14. Brzoskwinie
  15. Morele
  16. Marchew
  17. Pomidory
  18. Sałata
  19. Fasolka szparagowa
  20. Szpinak
  21. Buraki
  22. Kalafior
  23. Chudy twaróg
  24. Pieczywo graham i jasne
  25. Płatki owsiane
  26. Chrupki kukurydziane
  27. Chude mleko (maksymalnie 2% tłuszczu)
  28. Chudy jogurt naturalny
  29. Kefir
  30. Maślanka
  31. Zsiadłe mleko
  32. Chude zupy najlepiej na drobiu bez skóry (ja robiłam na piersiach z kurczaka, które potem miałam na drugie danie)

Dieta wątrobowa, a ciążą

Jeśli pacjentka cierpi na cholestazę dieta ta może nawet być zalecana. Jednak przed podjęciem jakiejkolwiek diety w ciąży w przypadku problemów z wątrobą należy skonsultować się z lekarzem. Nie zalecamy stosowania w ciąży diet odchudzających, to nie jest odpowiedni okres na tego typu działania. Na to przyjdzie czas później :)

Dlaczego na diecie wątrobowej nie jemy błonnika?

Błonnik pokarmowy usprawnia pracę jelit i daje uczucie sytości. Na zwykłej diecie odchudzającej jest dobry, ale w przypadku problemów z wątrobą należy go ograniczyć. Po jego spożyciu może dojść do różnych dolegliwości np. wzdęć czy biegunki. Dlatego jeśli stosujecie tę dietę tylko po to by zacząć jeść zdrowo i schudnąć, jak najbardziej możecie go wprowadzić do niej. Jeśli jednak jest to problem z wątrobą, rezygnujemy z niego.

Ile kalorii jeść na diecie wątrobowej?

Kaloryczność posiłków powinna być taka sama jak na zwykłej diecie i wyliczona indywidualnie do naszych potrzeb. Ile musisz jeść kalorii możesz obliczyć z tego prostego wzoru. W tej diecie ważniejsze jest to co jemy.

  1. arturtopolski.pl
  2. poradnikzdrowie.pl
  3. zdrowie.gazeta.pl
  4. essentiale.pl
  5. polki.pl
Skomentuj

Czym jest dieta wątrobowa i jak z niej korzystać?