Mrożone cytryny pomogą Ci walczyć z chorobami! Zobacz jak je wykorzystać!

Kategoria: Zdrowie
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2017-10-07

Cytryny są źródłem witamin A, B6, C oraz E. Znajdziemy w nich również kwas foliowy, wapno, żelazo, miedź, potas, cynk, magnez, białka, niacyny, ryboflawiny, tiaminy i fosfor. Jeśli nadal to mało to musisz wiedzieć, że naukowcy twierdzą, iż zamrożone cytryny zawierają aż 22 substancje przeciwrakowe takie jak pektyny, limonoidy, flawonoidy oraz inne.

[adsesense]

Zaobserwuj nas na Facebooku

Mrożone cytryny sposobem na zdrowie

Jedzenie cytryn może pomóc w obniżeniu ryzyka występowania wielu chorób takich jak nowotwory, cukrzyca, nadciśnienie, refluks. Ułatwiają one również trawienie, wzmacniają nasz układ immunologiczny sprawiając, że mniej chorujemy. Pomagają zwalczać objawy przeziębienia, oczyszczają nerki oraz wątrobę z toksyn i zabija bakterie znajdujące się w naszym organizmie.

Dr Marilyn Glenville przypomina aby nie zapomnieć o skórce z cytryny, która zawiera dużo więcej witamin niż sam miąższ. W wywiadzie w BBC powiedział: „większość antyoksydantów, które zawierają cytryny znajduje się właśnie w ich skórce, nie w miąższu. Dlatego robiąc smoothie z cytryny warto użyć całego owocu wraz ze skórką„.

Dlatego dzisiaj przygotujemy mrożone cytryny z całych owoców by zachować ich cenne właściwości. Tak powstałe kostki będą dla nas dodatkiem do jedzonych przez nas w ciągu dnia posiłków. Nie tylko poprawią smak napojów, ale też pozwolą nam się cieszyć ich drogocennymi właściwościami. Musicie tylko pamiętać aby nie wrzucać ich do gorących potraw. Możemy użyć ich do robienia smoothie, kokajli, dodać do wody do picia czy sosu do sałatki lub robienia deserów. Nie dodajemy ich do dań gotowanych.

Jak zrobić kostki z cytryny

Zaczynamy od dokładnego umycia cytryn. Możemy nawet delikatnie je sparzyć aby zabić bakterie, które znajdują się na skórce. Będziemy używać owoców w całości więc jest to dość istotnym etapem przygotowania tego przepisu.

Gdy owoce są już czyste i suche możemy włożyć je do woreczka i umieścić na noc w zamrażarce. Rano gdy owoce będą już twarde możemy zetrzeć je na tarce. Robimy tak z całymi owocami. Nie próbowałam robić tego blenderem, ale może Wy wypróbujecie jakiś automatyczny sposób i napiszecie w komentarzach czy jest skuteczny.

Teraz startą papkę umieszczamy w foremce na kostki lodu i znów wkładamy do zamrażalnika. Teraz będą tam leżały dopóki nie będziemy ich potrzebować. Pamiętajcie jednak by nie przesadzać z ilością. Kilka kostek dziennie powinno wystarczyć.

Źródło artykułu: http://www.healthyfoodhouse.com/use-frozen-lemon-way-fight-malignant-tumors-body/

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły