Zapalenie zatok najczęściej objawia się bólem przy poruszaniu głową czy uczuciem rozpierania w obrębie czoła. Jest to powszechny problem wielu osób. Zatoki umiejscowione są w okolicach czoła i nosa. Podczas gdy są zdrowe wypełnione są jedynie powietrzem, ale gdy są chore zaczyna wypełniać je wydzielina. Wydzielina ta spływa po ściance gardła dlatego zapaleniu zatok często towarzyszy kaszel. Pamiętaj, że stan ten może wiązać się z powikłaniami, dlatego zawsze jeśli jest to możliwe najważniejszą i jedynie słuszną drogą leczenia jest konsultacja z lekarzem.
Nasze babcie z racji ograniczonego dostępu do służby medycznej musiały radzić sobie z problemami zdrowotnymi same wykorzystując naturalne metody. Jedną z nich jest chrzan, który może pomóc Ci na chore zatoki. Najlepiej jest kupić świeży korzeń chrzanu, do tego będziemy potrzebować octu jabłkowego. Ocet jabłkowy możemy kupić lub zrobić samodzielnie. Przepis na ocet jabłkowy publikowaliśmy już na stronie. Jeśli jesteście w trakcie choroby to na pewno nie zdążycie go zrobić. Warto jednak przepis ten znać i wykonać samodzielnie ocet bo jest dużo zdrowszy. Można wykorzystać go też na wiele innych sposobów. Ocet jabłkowy podczas odchudzania stosowany jest bardzo często jako sposób na przyśpieszenie metabolizmu.
Korzeń chrzanu należy obrać, a następnie zetrzeć na tarce. Gdy jest już starty umieszczamy go w słoiku i zalewamy octem. Słoik następnie należy odstawić zamknięty na 10 dni i codziennie nim wstrząsnąć. Po tym czasie będzie już gotowy do stosowania. Nie trzeba go jeść, jest to lekarstwo stosowane na bazie inhalacji. Możesz inhalować się nim przez 5 minut dziennie przez 5 dni. W tym czasie powinnaś zobaczyć poprawę.
Chrzan jest naturalnym lekarstwem na wiele dolegliwości pomaga nie tylko w przypadku chorych zatok. Pomaga też na katar, przeziębienie czy niestrawność. Spożywanie chrzanu może również uchronić nas przed rakiem płuc, przełyku czy pęcherza. Zmniejsza również ryzyko zachorowania na raka żołądka.
Chrzan jest niskokaloryczny. W 100 g chrzanu znajdziemy jedynie 48 kcal. To niewiele biorąc pod uwagę jakie ilości chrzanu musimy zjeść by czerpać z jego zdrowotnych właściwości. Do tego jest dobrym źródłem witaminy C, A, E, K, B6 czy kwasu foliowego. Dostarcza nam również minerałów takich jak wapń, żelazo, fosfor, potas, magnez czy cynk. Chrzan warto jeść codziennie. Możemy wtedy wiele zyskać. Przede wszystkim pobudza trawienie. Chroni nas to przed dolegliwościami trawiennymi, ale też pomaga skuteczniej chudnąć.
Gdy jesteśmy chorzy chrzan skutecznie rozprawi się z katarem, kaszlem czy zapaleniem zatok. Ma on właściwości antybakteryjnie i działa jak naturalny antybiotyk. Gdy mamy zatkany nos wystarczy, że powąchamy chrzan i skutecznie go w ten sposób udrożnimy. Rozrzedza wydzielinę i ułatwia jej usunięcie.
Właściwości zdrowotne chrzanu znane są od setek lat. Stosowały go też nasze babcie by radzić sobie z wieloma problemami zdrowotnymi. Jadły go również regularnie aby wzmocnić swoją odporność i uchronić się przed przeziębieniami. Dlatego włącz go do swojej diety, a wiele zyskasz. Ja często stosuję go jako dodatek do kanapek.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.