Dzisiaj przedstawimy Ci kilka rzeczy, które są ważne z punktu widzenia żywotności naszej lodówki. Zastosuj się do tych rad, a Twoja lodówka z pewnością Ci podziękuje. Oczywiście nie dostanie ona głosu, ale odwdzięczy się długim działaniem bez większych awarii. Warto więc się tym zainteresować.
Lodówka nie lubi skrajności. Stan, w którym jest pusta lub przepełniona nie jest dla niej optymalny. Gdy żywności jest za mało utrudniona jest cyrkulacja zimnego powietrza wewnątrz niej i otwory służące jego wymianie mogą być zatkane. Gdy lodówka jest pusta też jest niedobrze. Produkty w niej schładzają się i pomagają utrzymać niską temperaturę. Gdy jest pusta musi wręcz chodzić częściej. Dlatego warto wtedy włożyć do niej chociaż kilka butelek wody.
Już raz poruszaliśmy ten temat. Przejrzeliśmy instrukcje lodówek różnych firm i zapytaliśmy producentów. Nikt nie miał w ofercie lodówki, która dawałaby możliwość wkładania do niej ciepłych potraw. Za każdym razem jest podawana informacja, że potrawy wkładane do lodówki powinny być wcześniej ostudzone. Jeśli będziemy je tam wkładać skrócimy żywotność lodówki, a możemy też przyśpieszyć psucie się rzeczy, które w niej się znajdują.
Lepiej jest przemyśleć co potrzebujemy z niej wyjąć i co chcemy zjeść niż ciągle do niej podchodzić i otwierać drzwiczki lodówki. Ogrzewamy wtedy jej wnętrze, lodówka musi ciężej pracować i przez to skraca się jej żywotność.
Często bez potrzeby zbyt mocno ustawiamy termostat na niską temperaturę. Z reguły też go nie regulujemy, a powinniśmy to robić w zależności od ilości znajdujących się w niej produktów. Przez to lodówka pracuje częściej i pobiera więcej prądu. Jeśli zastanawiasz się gdzie w lodówce jest najzimniej, to jeden z naszych artykułów odpowie na to pytanie :)
Lodówka posiada izolację na ściankach, ale to nie oznacza, że stanie koło grzejnika będzie jej służyć. Starajmy się tak rozplanować kuchnię by lodówka stała jak najdalej od źródeł ciepła. Dzięki temu będzie zużywać mniej energii i dłużej nam posłuży!