Czy cottage cheese to to samo co serek wiejski?

Kuchnia Data publikacji: 26 lipca 2018 / Aktualizacja: 2024-04-29

Czy cottage cheese to to samo co serek wiejski? Dlaczego producenci piszą raz tak, a raz inaczej, a inni umieszczają obie nazwy obok siebie? Zastanówmy się co tak naprawdę kupujemy.

Czym jest  cottage cheese

Pochodzi z ameryki i produkowany jest z krowiego mleka. Zaliczamy go do serów twarogowych i niedojrzewających. Nie ma charakterystycznego smaku i posiada charakterystyczną ziarnistą konsystencję. Jednak gdy cottage cheese przywędrował do Polski w 1992 roku i zaczęła go produkować OSM Piątnica, przybrał nieco bardziej swojską nazwę serka wiejskiego. Nazywany jest również grani, ale tak naprawdę to ten sam produkt.

Taki serek mogliśmy kiedyś uzyskać sami w bardzo prosty sposób i często tak robiono. Wystarczyło odsączyć serwatkę, podgrzać masę i odcedzić za pomocą gazy. Jednak później nie można było dostać już takiego mleka jak kiedyś w szklanych butelkach i zapomnieliśmy o domowym serku. Przypomnieli sobie o tym producenci i zaczęli robić serek wiejski, czyli tak naprawdę cottage cheese. Bo właśnie z ameryki produkt został zaadaptowany i przystosowany technologicznie do naszych warunków. W USA popularny był już w latach 70. poprzedniego stulecia.

Dlaczego więc producenci używają nazwy cottage cheese? Może chcą zaznaczyć korzenie produktu, a może dodać mu pewnej renomy. Cottage cheese brzmi bardziej dostojnie niż zwykły serek wiejski. Ciekawe jest również pochodzenie tego słowa. Cottage to coś na wzór małej wiejskiej rezydencji, cheese to oczywiście ser. Więc można powiedzieć, że to ser pochodzący z wiejskiej rezydencji, dlatego nie bez powodu na opakowaniu często znajduje się widok wioski i domku, który w niej się znajduje.

Podobne artykuły