Zastanawiasz się, gdzie w lodówce jest najzimniej i zarazem, na której półce przechowywać produkty, które są najmniej trwałe i najbardziej narażone na zepsucie?
To, że w lodówce panują różne temperatury w poszczególnych jej segmentach jest normalnym zjawiskiem. Pomaga to nam również w przechowywaniu różnego rodzaju produktów. Niektóre produkty spożywcze są dość trwałe, a inne mniej. Dlatego te mniej trwałe umieszczamy w niższej temperaturze w naszej lodówce, a te trwalsze w wyższej.
Ciepłe powietrze zawsze wędruje ku górze. Z pewnością domyślacie się więc już gdzie w lodówce jest najzimniej. Za każdym razem gdy otwieramy drzwi lodówki, by sięgnąć po jakieś produkty, wpuszczamy do niej ciepłe powietrze. Lodówka znów więc musi zacząć pracować, aby schłodzić wnętrze. Ciepłe powietrze naturalnie jednak będzie ulatywać wyżej.
Dlatego najzimniejszym miejscem w lodówce jest dolna półka. Nie chodzi jednak o szufladę, w tej temperatura jest również stosunkowo wysoka, jest to idealne miejsce na przechowywanie świeżych warzyw i owoców, które nie lubią przemarzania. Najcieplej z wiadomych względów jest na drzwiczkach lodówki. Dlatego tam znajdować powinny się produkty najtrwalsze, takie jak sosy, dżemy, keczupy.