Czy do lodówki można wkładać ciepłe potrawy?

Czy do lodówki można wkładać ciepłe rzeczy?

To jest dosyć ciekawy temat, jeśli spojrzymy na niego szerzej. Czy wiesz, że w jedzeniu, które w temperaturze pokojowej przebywa dwie godziny zaczynają już rozwijać się bakterie? Dlatego ciepłe jedzenie powinniśmy jak najszybciej przenieść do lodówki, która hamuje ten proces.

Z drugiej strony musimy uważać na potrawy, które już się w niej znajdują bo coś ciepłego włożonego do lodówki może je rozgrzać. Dlatego też nie powinno na raz wkładać się bardzo dużych ilości ciepłego pożywienia. Świetnie nadaje się ten sposób do schowania resztek, które zostały z obiadu. Nie czekamy wtedy i wkładamy je od razu do lodówki.

Wsadzenie całego garnka gorącej zupy zaszkodziłoby pożywieniu, które jest już w lodówce oraz mogłoby zaszkodzić jej samej. Termostat w lodówce uruchomiłby kompresor, który musiałby działać do momentu gdy temperatura wewnątrz lodówki wyniesie żądaną. Zwiększa to pobór mocy i na dłuższą metę może uszkodzić urządzenie.

Dlatego jeśli jedzenie jest gorące starajmy się je jak najszybciej schłodzić przed włożeniem do lodówki. Dlatego zupę można zamknąć pokrywką i wynieść na balkon o tej porze roku. A gdy zupa się schłodzi włożyć ją do lodówki. Jednak małą ilość, która zostanie z obiadu możemy od razu przelać do pojemniczka i schować w lodówce. Nie wkładajmy do lodówki na pewno gorących potraw, zwłaszcza w dużej ilości. 

Zjawisko Efekt Mpemby

Dodatkowo dość ciekawym w tym temacie zjawiskiem jest efekt mpemby. Pamiętacie jak w jednej z naszych porad, mówiliśmy Wam aby do zamrażarki włożyć ciepłą wodę jeśli chcecie by kostki lodu zrobiły się szybciej? To właśnie Efekt Mpemby. Zjawisko te polega na szybszym zamarzaniu wody cieplejszej od wody zimnej. Odpowiedzialne są za to wiązania wodorowe i zjawisko zostało wyjaśnione dość nie dawno bo w 2013 roku przez naukowców z Singapuru.

Co mówią o tym producenci

Dodatkowo z ciekawości przejrzałam instrukcję obsługi lodówki BEKO. Jak się okazuje umieszczenie gorących potraw w lodówce może zmienić sposób w jaki pracuje. Cytując: Przy zamrażaniu żywności gorącej kompresor chłodzący pracować będzie aż po całkowite jej zamrożenie. Może to tymczasowo spowodować nadmierne ochłodzenie komory chłodniczej. 

Za to w tej samej instrukcji w dziale “Chłodziarka pracuje często lub przez zbyt długi czas” jednym z rozwiązań znajdziemy informację: Ostatnio włożono do chłodziarki znaczne ilości gorącej żywności. Gorące potrawy powodują dłuższą pracę chłodziarki zanim osiągnie temperaturę przechowywania. 

Na podobne pytanie “Bardzo wysoka temperatura w chłodziarce lub zamrażarniku” znajdziemy w tej samej instrukcji odpowiedź: Ostatnio włożono do chłodziarki znaczne ilości gorącej żywności. Odczekać, aż temperatura w chłodziarce lub zamrażalniku osiągnie właściwy poziom. Można to zrozumieć tak, że producent przewiduje sytuacje, w których gorąca żywność będzie umieszczona w lodówce, jednak nie jest to coś normalnego co wskazuje samo umieszczenie tego w dziale z problemami. Lodówka po umieszczeniu wewnątrz gorących potraw nie zachowuje się normalnie.

W instrukcji MPM znalazłam informację by gorącą żywność ostudzić do temperatury pokojowej.

Opinia konsultanta

O opinię poprosiłam konsultantów kilku firm produkujących lodówki na Facebooku. Zapytałam czy ciepłe lub nawet gorące potrawy można włożyć do lodówek, które produkują. Firma LG odpowiedziała mi, że nie rekomenduje takich rozwiązań bo mogą one wpłynąć na żywotność sprzętu. Również firma Samsung odradziła umieszczenie ciepłych potraw w lodówce. Dostałam również odpowiedź z Gorenje i Beko, te firmy również nie mają w swoim asortymencie lodówek, do których można wkładać ciepłe i gorące potrawy.

Jeszcze ciepłe, ale nie gorące

Podsumować można to prosto, nigdy nie wkładajmy gorących rzeczy do lodówki. Jestem jednak zdania, że letnie lub jeszcze nawet ciepłe rzeczy w małej ilości do lodówki włożyć można. Zwłaszcza gdy są to jakieś resztki z obiadu.

Ja wielokrotnie jednak wkładałam ciepłe rzeczy do lodówki LG i mam ją już 8 lat. Przez ten czas ani razu się nie zepsuła. Dlatego robimy to w zasadzie na własną odpowiedzialność. Jeśli chodzi o kwestie dotyczące bezpieczeństwa żywności warto ciepłą żywność od razu włożyć do lodówki. Wątpliwości pojawiają się przy kwestii żywotności sprzętu, ale tutaj producenci nie zalecają umieszczania ciepłego jedzenia w lodówce.

A jakie jest Wasze doświadczenie w tej kwestii? Wasza opinia i doświadczenie może wiele wyjaśnić. Napiszcie w komentarzach czy wkładacie jeszcze ciepłe rzeczy do lodówki i czy kiedykolwiek uległa ona przez to awarii.

Skomentuj

Czy do lodówki można wkładać ciepłe potrawy?