28 kwietnia 2018

5 użytecznych trików, które uratują Twoją kuchnię!

Dzisiaj przedstawimy Wam 5 prostych sztuczek, które z pewnością nie raz przydadzą Wam się w kuchni. Skorzystajcie z nich przy najbliższej okazji i dajcie znać jak u Was się sprawdziły! :)

1. Domowy sposób na twardniejące ciasteczka

Jeśli pieczesz ciasteczka lub kupujesz ich więcej i trzymasz je w słoiku to gdy nie zjesz ich odpowiednio szybko zaczynają być twarde. Można temu zapobiec, wystarczy do słoika wraz z ciasteczkami włożyć kromkę chleba.

Co więcej nie tylko uchronisz ciasteczka przed czerstwieniem, ale jeśli kromkę chleba włożysz do już twardych ciasteczek to po 24 godzinach znów będą miękkie. Wypróbuj ten trik :)

2. Stary chleb

Stary chleb lub bagietkę, a nawet bułki połóż na blachę do pieczenia i polej wodą. Nie musi to być duża ilość. Pół szklanki wody na jedną bagietkę wystarczy. Teraz włóż pieczywo do piekarnika na 8 minut i 160 stopni Celsjusza. Pieczywo znów będzie chrupiące i świeże, to świetny sposób by je odświeżyć :)

3. Imbir

Obieranie imbiru nie jest trudne, ale zapomnij o nożu. Najlepszym sposobem na jego obranie jest oskrobanie go łyżeczką. Wypróbuj ten sposób, a już zawsze będziesz tak robić :)

4. Wyciśnij więcej soku z cytrusów

Jeśli chcesz wycisnąć więcej soku z owoców cytrusowych to przed wyciskaniem włóż je do mikrofalówki na 15 sekund. Po podgrzaniu wyciśniesz z nich dużo więcej soku :)

5. Tarcie masła na tarce

Schłodzone masło czasami trzeba dodać do przepisów, ale jak je połączyć z innymi składnikami bez trudu? Zrób z nich maślane wiórki po porostu korzystając z tarki kuchennej :)