10 produktów, których nie powinno się przechowywać w zamrażarce

Kuchnia Data publikacji: 28 stycznia 2017

Wiele osób uważa, że mrożenie żywności jest najlepszym sposobem na zachowywanie jej świeżości. Okazuje się jednak, że nie wszystkie produkty mogą być mrożone. Dzisiaj przekażemy Wam listę dziesięciu produktów, których nie powinno się przechowywać w zamrażarce.

1. Nabiał

Niektóre produkty tego typu nabierają wody podczas mrożenia. Jest na to prosty trik, możesz mrozić tłuste śmietany, kremy czy mleko z cukrem. Ale jedynie produkty, które zawierają więcej niż 40% tłuszczu.

2. Surowe ziemniaki

Surowe ziemniaki zamrożone robią się czarne i niesmaczne. Możesz mrozić już ugotowane ziemniaki i trzymać nawet do pół roku.

3. Jajka

Surowe jajka mrożone w zamrażarce pękają bo rozszerzają się od środka. Możesz je mrozić wybijając je np. do foremki na kostki lodu.

4. Konserwy

Gdy wodnista zawartość podczas zamrażania będzie się rozszerzać konserwa może nie wytrzymać i eksplodować. Jednocześnie robiąc spustoszenie w zamrażarce.

5. Niektóre warzywa

Nie powinnaś mrozić warzyw, które w większości składają się z wody np. sałata, ogórki czy rzodkiewki. Gdy są rozmrażane tracą swoją konsystencję i smak.

6. Źle zapakowanej żywności

Produkty, które nie zostały hermetycznie zapakowane lub zamrożone w przeznaczonych do tego opakowaniach mogą bardzo łatwo się zepsuć nawet jeśli nie będą przechowywane w niej długo. Zawsze takie produkty sprawdzaj przed spożyciem.

7. Gorące potrawy

Zawsze potrawy przed włożeniem do zamrażarki muszą całkowicie ostygnąć. Inaczej gdy włożymy je do zamrażarki spowodujemy szybki rozwój bakterii w ciepłej żywności przez co szybko się zepsuje.

8. Rozmrożone jedzenie

Jedzenie, które raz zostało rozmrożone nie powinno być zamrażane ponownie. W przeciwnym wypadku zaczną rozwijać się w nim mikroorganizmy, które sprawią, że możemy się zatruć jedząc taki produkt.

9. Bułka tarta

Bułka tarta w zamrażarce robi się niesmaczna. Przemaka, jest miękka. Dużo lepiej zamrozić mięso na kotlety niż gotowe kotlety. Wtedy je wystarczy usmażyć i będą bardzo apetyczne.

10. Owoce z duża zawartością wody

Kto latem nie lubi arbuza z lodówki? Jednak owoców z wysoką zawartością wody nie powinno się mrozić bo po rozmrożeniu robią się niesmaczne i nie mają już takiej samej konsystencji.

Źródło artykułu: https://brightside.me/inspiration-tips-and-tricks/10-foods-you-should-never-put-in-the-freezer-270260/

Podobne artykuły