20 najbardziej rakotwórczych pokarmów, które spożywamy!

Zdrowie Data publikacji: 16 kwietnia 2019

To co jemy może wpłynąć na ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Dla nikogo dzisiaj nie jest tajemnicą, że żywność, którą jemy dzisiaj diametralnie różni się od tej, którą jedzono 100 lat temu. Rozwój przemysłu sprawił, że jej produkcja jest szybsza, mniej kosztowna i wydatniejsza. Niestety odbija się to negatywnie na naszym zdrowiu.

1. Przetworzone mięso

Według WHO po analizie 10 badań wystarczy 50 g przetworzonego mięsa jedzone codziennie by zwiększyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Warto więc zastanowić się nad zmianą swoich nawyków żywieniowych i dodatków do kanapek.

2. Czerwone mięso

Wiele osób uwielbia czerwone mięso, ale te same badania analizowane przez WHO potwierdzają, że jedzenie 100 g czerwonego mięsa dziennie zwiększa ryzyko raka jelita grubego o 17%.

3. Alkohol

Oczywiście umiar jest wskazany i od sporadycznego spożywania alkoholu nie będziemy mieć problemów. Codzienne picie może jednak odbić się na naszym zdrowiu. Jak głosi Departament Zdrowia i Opieki Społecznej USA osoby, które spożywają 3.5 kieliszka alkoholu dziennie trzykrotnie zwiększają ryzyko raka jamy ustnej, gardła i krtani oraz o 50% raka jelita grubego.

4. Przypalone mięso

Zawsze gdy smażysz lub pieczesz mięso unikaj przypalenia. Powstają wtedy związki kancerogenne. Dlatego zaleca się gotowanie mięsa na parze co jest zdrowe, ale oczywiście mniej apetyczne. Dlatego staraj się go chociaż nie przypalać.

5. Gorące napoje

Lubisz gorącą herbatę lub kawę? Według Agencji Badań nad Rakiem WHO napoje o temperaturze powyżej 65 stopni Celsjusza pite stale zwiększają ryzyko raka przełyku.

6. Napoje gazowane

Lubisz do obiadu napić się zimnego gazowanego napoju? Badania z 2012 roku wykonane przez szwedzkich naukowców potwierdzają, że mężczyźni, którzy pili puszkę napoju gazowanego dziennie zwiększyli ryzyko zachorowania na raka prostaty o 40%.

7. Łosoś hodowlany

Zobacz jak odróżnić łososia hodowlanego od dzikiego tutaj. Zdecydowanie lepiej kupować tego drugiego, ale będzie też droższy. Badania z 2004 roku potwierdzają, że mięso łososia hodowlanego jest bardzo zanieczyszczone. Wystarczy zjeść go raz w miesiącu przez długi czas by zwiększyć ryzyko zachorowania na raka.

8. Biały makaron

Teksańscy naukowcy odkryli związek pomiędzy rakiem płuc, a węglowodanami, w które bardzo bogaty jest makaron.

9. Białe pieczywo

Tutaj chodzi o te same węglowodany. Jedzenie chleba i innych produktów z wysokim IG sprzyja rakowi. W przypadku białego chleba ryzyko zachorowania na raka płuc wzrasta o 49%.

10. Pomidory w puszce

Badania z 2008 r. pokazują, że produkty puszkowane zawierają bisfenol. Przyczynia się to rozwoju raka piersi i zaburzeń hormonalnych.

11. Mleko

Badania z 2004 roku pokazują, żę mężczyźni pijący dużo mleka zwiększają ryzyko raka prostaty o 68%. Nie należy pić go więcej niż dwie szklanki dziennie. Zastanów się więc ile kaw z mlekiem dziennie pijesz.

12. Cukier rafinowany

Cukry rafinowane pozwalają rozmnażać się komórkom rakowym. Są dla nich też swego rodzaju pożywką. Cukier jest dla nas bezwartościowy, najlepiej jest z niego zrezygnować.

13. GMO

Żywność modyfikowana genetycznie może być przyczyną rozwoju co potwierdzałoby kilka badań przeprowadzonych na zwierzętach. Powszechnie uważa się ją jednak za bezpieczną.

14. Oleje roślinne

Badania francuskich naukowców z 2008 roku wskazują, że spożywanie olejów roślinnych sprzyja rozwojowi raka piersi. Oczywiście przygotowanie na nim posiłku nie jest jeszcze tragedią, ale dużo takich tłuszczy znajdziemy w gotowych posiłkach i produktach. W domu lepiej stosować oliwę z oliwek.

15. Popcorn z mikrofali

Wiele z nich zawiera dodatkowe substancje, które mają nadać naturalny smak masła. Sprzyjają one rakowi jąder, wątroby i trzustki. Dlatego warto sprawdzić skład popcornu zanim go kupimy, czy nie zawiera jakiś niewiadomych substancji. Bo co jest potrzebne do jego zrobienia oprócz kukurydzy, masła i soli? :)

16. Chipsy

Przygotowuje się je w wysokiej temperaturze. Wytwarza się wtedy rakotwórczy akrylamid.

17. Frytki

Tutaj również mamy działanie akrylamidu.

18. Orzeszki ziemne

Gdy przechowywane są one źle występują aflatoksyny, które wytwarzane są przez grzyby. Sprzyjają rozwojowi raka wątroby.

19. Biała mąka

Wybielanie mąki odbywa się przez stosowanie chloru i dwutlenku chloru. Wdychanie go nie jest dobre dal zdrowia. Podnosi ona też poziom cukru we krwi co zwiększa ryzyko raka i cukrzycy.

20. Solona ryba

Informacje Kanadyjskiego Towarzystwa Raka potwierdzają, że regularne jedzenie solonej ryby zwiększa ryzyko rozwoju raka jamy nosowo-gardłowej.

Źródło artykułu: https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/familyhealth/20-najbardziej-rakotw%C3%B3rczych-produkt%C3%B3w-spo%C5%BCywczych/ss-AAjve12

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły