Mity na temat jajek, o których możecie już zapomnieć

Jajka przez długi czas były demonizowane. Uważano je choćby za źródło cholesterolu i problemy związane z sercem i miażdżycą. Dzisiaj jednak o jajkach wiemy dużo więcej i wiele z mitów powtarzanych przez pokolenia zostało obalonych. Warto o tym wiedzieć bo opinie te nie raz powtarzane są przez wiele osób.

Jajek nie powinny jeść osoby z wysokim cholesterolem

Jeszcze za komuny odradzano osobom z podwyższonym cholesterolem jedzenie jaj. Do dzisiaj więc wiele osób pamiętających tamte czasy to powtarza. Jest to mit, a zachowując zdrowy umiar więcej zyskamy niż stracimy. Jajka posiadają też dobry cholesterol i zdrowe tłuszcze. Jajka powinno się jadać kilka razy w tygodniu, WHO twierdzi, że nawet 10 jaj w tygodniu nie powinno nikomu zaszkodzić.

Najnowsze badania pokazują, że jajka są bogate w lecytynę, która jest źródłem choliny. Jajko ma idealne proporcje choliny i cholesterolu. To natomiast sprawia, że nie musimy martwić się tak bardzo cholesterolem zawartym w jajko mimo, iż przez lata nam to wmawiano.

Od żółtek się tyje

Żółtka jaj zawierają tłuszcz, dlatego wiele osób będąc na diecie stara się z nich rezygnować. Zapominamy jednak o tym, że żółtka zawierają też białko i inne pożyteczne substancje jak np. witaminę D. Wiele z nich nie znajdziemy w białku, dlatego jedzenie żółtek też jest ważne dla naszego zdrowia. Oczywiście nie należy przesadzać z ilością jajek jedzonych na diecie, ale jedno jajko dziennie na pewno nam nie zaszkodzi. Oprócz tego jajko daje uczucie sytości, dlatego może nawet pomóc nam schudnąć.

Brązowe jajka są zdrowsze od białych

Nie ma faktycznie żadnej różnicy. Białe i brązowe jajko zawiera tyle samo białka, tłuszczu czy cholesterolu. Kolor ma więc drugorzędne znaczenie, a dużo ważniejszy jest sposób chowu.

Kolor żółtka ma wpływ na jakość jajka

Żółtko może mieć różne odcienie od bardzo żółtego po pomarańczowy. Faktycznie jednak nie ma to wpływu na jakość jajka. Żółtko zmienia kolor w zależności od diety kury. Nie ma żadnego znaczenia czy jest to jajko z wolnego wybiegu czy hodowli klatkowej. Wszystko zależy od tego czym kura jest karmiona. Jeśli je więcej kukurydzy czy pokrzyw to żółtka będą jaśniejsze.

Kobiety w ciąży nie powinny jeść jajek

Niektóre osoby uważają, że jeśli kobieta je jajka w ciąży to dziecko będzie miało alergię. To jednak mit, a jajko to doskonałe źródło białka, witamin i minerałów, których potrzebuje kobieta w ciąży i dziecko.

Skomentuj

Mity na temat jajek, o których możecie już zapomnieć