Imbir jest zdrowy, ale nie każdy powinien go jeść. Zobacz czy ty należysz do grupy ryzyka.

Zdrowie Data publikacji: 01 stycznia 2018

Imbir jest bardzo korzystny dla naszego zdrowia i często polecany podczas przepisów związanych z odpornością czy chorobami lub z odchudzaniem. Jednak niektóre osoby nie powinny go jeść, zobacz czy Ty należysz do tej grupy.

Czy jedzenie imbiru może mieć skutki uboczne?

Imbir pochodzi z natury, ale nie oznacza to, że jego spożywanie w określonych wypadkach nie może przynieść żadnych skutków ubocznych. Warfaryna, którą zawiera imbir nie jest wskazana dla osób w ciąży czy podczas skłonności do krwawień. Jest stosowana w medycynie jako środek przeciwzakrzepowy, rozrzedza ona krew.

To jednak sprawia, że nie jest wskazana w ciąży od 6 do 12 tygodnia i po upływie III trymestru. Nie można jej stosować w przypadku chorób takich jak hemofilie, małopłytkowość, tromboctopatie czy choroba Von Willebranda. Nie jest wskazana również podczas niewydolności czy marskości wątroby i nieleczonego nadciśnienia tętniczego.

Jeśli jesteś osobą w grupie ryzyka zawsze konsultuj terapie związane z przyjmowaniem imbiru ze swoim lekarzem. Lepiej nie ryzykować!

Źródło artykułu: https://pl.wikipedia.org/wiki/Warfaryna

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły