Żurek wyszedł mdły? Zobacz, jak go zakwasić

Kuchnia Data publikacji: 2024-03-20

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Jednym z dań, które pojawia się na stołach większości Polaków, jest żurek. Jedzony z jajkiem na twardo, kiełbasą białą lub innymi dodatkami stanowi nieprzemijający symbol tych wyjątkowych świąt! Wielu nie wyobraża sobie bez żurku Niedzieli Wielkanocnej. Jak go ugotować, aby smakował wszystkim? Co zrobić, jeśli żurek okaże się zbyt mało kwaśny, zbyt mdły? Sprawdź koniecznie!

Żurek — obowiązkowe danie na polskich stołach

Żurek jest obowiązkowym daniem na wielu polskich stołach, zwłaszcza w okresie świąt Wielkiej Nocy. Jest to gęsta, bardzo aromatyczna i lekko kwaśna zupa, którą doceniają również poza granicami kraju. Żurek wielkanocny chętnie jadany jest z białą kiełbasą, z jajkiem na twardo, ale również ze standardową kiełbasą wiejską i boczkiem.

Zazwyczaj baza żurku jest bulion z ugotowanych warzyw oraz wędzonego boczku i białej kiełbasy. Aby odpowiednio ugotować żurek, nieodzownym składnikiem jest zakwas z mąki żytniej. Może być naturalny, wykonywany samodzielnie, jak i kupiony w sklepie.

Przygotowany samodzielnie zakwas to gwarancja, iż jest to zdrowy produkt, bez niepotrzebnych konserwantów. W zależności od regionu kraju zakwas powstaje z mąki żytniej, mąki owsianej bądź mąki gryczanej.

Co zrobić, jeśli żurek wyszedł zbyt mdły?

Zdarza się, że przed gotowaniem żurku zapominamy o zakupie zakwasu bądź nie mamy składników na jego wykonanie. Możliwe jest też, że nawet po dodaniu zakwasu żurek wychodzi zbyt mdły i niezbyt smaczny. Jak uratować tę potrawę?

Najlepszą alternatywą dla standardowego zakwasu jest zakwas z ogórków kiszonych. Na pół litra wywaru należy zastosować 250 ml zakwasu z ogórków. Choć ostateczny smak nie będzie przypominał żurku na zakwasie żytnim, efekt może być ciekawy.

Inną dobrą opcją na zakwaszenie żurku jest dodanie octu winnego. Aby uzyskać pożądaną kwaśność zupy, należy dodać do wywaru ok. 2 łyżki octu.

Dla przeciwników octowych smaków istnieje inna alternatywa. Do żurku można dodać łyżeczkę kwasku cytrynowego albo sok wyciśnięty z ok. połowy cytryny. Na samym początku warto dodać pół łyżeczki i na bieżąco kontrolować smak. Lepiej nie przesadzić, ponieważ żurek może też wyjść zbyt kwaśny!

Ciekawy efekt powstanie, jeśli do żurku dodasz kwaśną śmietanę. Nie jest to może zbyt popularny sposób, jednak można uzyskać smak zbliżony do oryginalnego żurku na zakwasie żytnim.

Podobne artykuły