Czy wiecie w jaki sposób sprawdzić świeżość jajka? Wcale nie trzeba go rozbijać aby się przekonać o tym czy jajko nadaje się jeszcze do jedzenia. Wcale bowiem nie musi śmierdzieć aby było już stare. Co do zasady, jajka są zdatne do spożycia przez maksymalnie 28 dni od zniesienia. Jednak pamiętajmy o tym, że zanim trafiły do nas były jeszcze u producenta, firmy pakującej, w transporcie i na magazynie w sklepie. Dlatego zanim wbijemy jajko do ciasta warto sprawdzić jego świeżość, aby nie zepsuć sobie całej pracy. Jajka możemy przechowywać dłużej jeśli je zamrozimy. Jak to zrobić zobaczysz tutaj.
Sprawdzenie czy jajko jest świeże jest bardzo proste. Jajko należy włożyć do szklanki wypełnionej wodą. Świeże jajko opadnie na dno. Jeśli jajko unosi się trochę nad dnem to nadaje się jeszcze do spożycia. Jeśli jednak pływa w połowie wysokości szklanki lub wypływa na wierzch to nadaje się jedynie do wyrzucenia.
Jest jeszcze jeden sposób, który możesz wykorzystać. Zakręć jajkiem na blacie kuchennym. Jeśli jajko będzie się kręciło wokół własnej osi, jest świeże. Jeśli szybko się zatrzyma, należy je już wyrzucić.