Kilka porad dla każdego kawosza, jeśli uwielbiasz kawę musisz to przeczytać!

Kuchnia Data publikacji: 28 maja 2017

Kawa to ulubiony napój wielu z nas. Ja osobiście nie zaczynam dnia bez filiżanki mojej ulubionej kawy. Nie wyobrażam sobie też by w ciągu dnia nie wypić kolejnej. Jeśli tak jak ja uwielbiacie kawę to mam dla Was kilka porad, które pomogą Wam delektować się nią jeszcze lepiej.

Jaką kawę wybrać

Kawa mielona, rozpuszczalna czy całe ziarna? Ja osobiście kupuję kawę ziarnistą bo korzystam z ekspresu ciśnieniowego więc jest to najlepszy wybór. Możemy ustalić samodzielnie aromat kawy i grubość mielenia ziaren i dostosować ją do swojego smaku. Jednak nie zawsze go miałam i przeszłam również przez etap kawy mielonej i rozpuszczalnej.

Często mówi się, że kawa rozpuszczalna jest niezdrowa. Faktycznie proces jej wytwarzania odbiega od tego co sobie wyobrażamy pijąc filiżankę takiej kawy. Ma ona też mniej kofeiny i substancji aktywnych biologicznie. Dlatego kawa rozpuszczalna jest przeze mnie nie zalecana, jest dobrym zamiennikiem gdy nie mamy gdzie zaparzyć sobie dobrej kawy, ale smak, właściwości i aromat odbiegają znacznie od kawy mielonej.

Następnie mamy kawę uprzednio zmieloną, która jest już znacznie lepsza smakowo i pod względem właściwości. Jest jednak małe ale. Również jest wygodna gdy nie mamy możliwości zrobić sobie innej kawy, ale najlepszym dla mnie sposobem było kupienie ziaren, mielenie ich w młynku i dopiero parzenie. Robiłam tak gdy nie miałam jeszcze ekspresu i taka kawa była najlepsza.

Arabica i Robust, czym się różnią?

Skoro już zdecydujemy się kupić ziarna i samodzielnie je zmielić to staniemy przed wyborem Arabica czy Robusta? Ja polecam Arabicę i ta też jest bardziej popularna bo jest po prostu lepsza i delikatniejsza w smaku. Zdecydowanie bardziej trafia w moje kubki smakowe.

Jak parzyć kawę?

Bardzo ważna jest temperatura wody. Zazwyczaj kawę zalewamy od razu gdy woda się zagotuje, a to jest błędem. Woda powinna mieć ok. 90 stopni więc należy chwilę zaczekać aby woda ostygła. Wystarczy dosłownie minuta-dwie po zagotowaniu aby woda nabrała odpowiedniej temperatury.

Oczywiście nie mówię o ekspresie ciśnieniowym bo tam dzieje się wszystko same. Jeśli jest on dla Was zbyt dużym wydatkiem dobry jest choćby zwykły ekspres przelewowy, który kupimy za kilkadziesiąt złotych. Kawa z niego jest naprawdę smaczna, a dla tych, którzy pili kawę rozpuszczalną jest to najlepszy wybór bo nie ma w niej fusów.

Dobrze wiem, że fusy w kawie to bardzo duża bariera dla wielu osób podczas przechodzenia z kawy rozpuszczalnej na mieloną. Jednak wcale nie musimy jej tak pić, ja też nie lubię fusów w kawie, zawsze coś tam pływa i osadza się na zębach. Dlatego bardzo fajnym pomysłem jest kupienie zaparzacza tłokowego. Jego działanie jest bardzo proste, wsypujemy kawę, zalewamy wodą i gdy się zaparzy naciskamy tłok, który posiada sitko spychające fusy na dół naczynia, a gdy my nalewamy leci czysta kawa.

Jeśli chodzi o te zaparzacze z Ikea to osobiście uważam, że są dosyć słabej jakości. Dwa takie już zepsułam bo podczas dociskania po prostu pękała plastikowa pokrywka, która jest dosyć cienka.

Kawy smakowe

Jeśli lubicie czasem poczuć się jak w dobrej kawiarni możecie tworzyć swoje smaki kaw dodając dowolne syropy. W kawiarni robią je tak samo i nie ma żadnych przeszkód abyś zrobiła je sobie w domu. Ja bardzo ostatnio lubię mrożoną kawę z aromatem róży. Robię sobie dwa espresso, dolewam mleka i syropu oraz wrzucam kostki lodu, jest pyszna zwłaszcza w ciepłe dni.

Zielona kawa a odchudzanie

Jak działa zielona kawa? Przede wszystkim pobudza nasz metabolizm dzięki czemu szybciej spalamy kalorie. Wszystko dzięki zawartości kwasu chlorogenowego, który obniża wchłanianie cukrów. Cukier to główny zabójca naszej diety. Gdy ograniczymy jego spożycie i do tego przyśpieszymy metabolizm to organizm aby czerpać energię będzie musiał sięgnąć głębiej do zgromadzonych przez nas zapasów tłuszczu, a o ich spaleniu zwłaszcza nam przecież zależy. Dlatego zielona kawa pomaga w tym i to bardzo dobrze.

Podobne artykuły