Jak zatrzymać świeżość sałaty i jarmużu na dłużej

Kuchnia Data publikacji: 25 sierpnia 2018

Dzięki temu prostemu trikowy zachowasz świeżość sałaty, jarmużu czy innych zielonych warzyw liściastych na dłużej.  Jeśli wiesz, że nie zjesz jej w najbliższym czasie wykorzystaj ten sposób, a będzie świeża dłużej. To bardzo ważne, bo przecież wyrzucanie żywności to zwykłe marnowanie pieniędzy. Dzięki temu nie tylko zatrzymasz sałatę świeżą na dłużej, ale także podbudujesz swój domowy budżet.

Jak zachować świeżość sałaty na dłużej

Przygotuj sobie prostokątny pojemnik na żywność, a następnie na jego dnie połóż listek grubego papierowego ręcznika kuchennego. Wyłóż dno sałatą, jarmużem czy nawet mieszanką sałat, a następnie połóż na niej kolejne skrawki papierowego ręcznika. Jeśli sałaty jest dużo warto robić warstwy i co jakiś czas przekładać je ręcznikiem papierowym. Na wierzchu kładziemy jeszcze jeden duży kawałek ręcznika papierowego i zamykamy pudełko, a następnie wkładamy je do lodówki.

Papierowe ręczniki będą wchłaniały wilgoć, a to oznacza, że sałata dłużej będzie świeża i chrupiąca oraz tak szybko nie spleśnieje. Pozwala to ją utrzymać świeżą przez tydzień, a nawet dwa w zależności od tego jak świeża sałata była po zakupieniu.

Dlaczego warto jeść sałatę?

Sałatę, jarmuż czy mieszanki sałat warto wprowadzić do naszej stałej diety. To nie tylko zdrowe, ale również dietetyczne. Sałatki pomogą nam zwalczyć uczucie głodu, dostarczą witamin i minerałów, a ich niska kaloryczność sprawi, że zaczniemy chudnąć. Sałata to świetny dodatek do kanapek, sałatek, obiadów i nie tylko.

Sałata zawiera dużo witaminy E i C. Do tego znajdziemy w niej potas, żelazo, mangan, magnez. 100 g sałaty to jedynie 12 kcal co sprawia, że sałata jest warzywem, które możemy jeść właściwie bez ograniczeń. Nie zdołacie pewnie zjeść takiej ilości sałaty, która pozwalałaby przytyć :)

Za jeszcze bardziej zdrowy uważa się jarmuż, który już w starożytności był używamy w medycynie naturalnej. Potrafi zapobiegać nowotworom czy chorobom serca. Jest pełen wartości odżywczych. Zawiera witaminy C i K, wapń, potas czy sulforafan, który jest silnym przeciwtuleniaczem. W 100g jarmużu znajdziemy 49 kcal.

Działanie jarmużu

  1. Zmniejsza stany zapalne
  2. Zawiera mało kalorii
  3. Jest przeciwutleniaczem
  4. Zawiera mało węglowodanów
  5. Zawiera witaminę K, C, A
  6. Zawiera wapń, potas, luteinę

Ja bardzo lubię chipsy z jarmużu, które są świetną dietetyczną przekąską i smakują naprawdę super. Robi się je bardzo prosto, pokażę Wam jak.

Przepis na chipsy z jarmużu

Składniki

  • paczka jarmużu już gotowego do spożycia
  • sól
  • ostra papryka
  • łyżeczka oliw z olwiek

Przygotowanie

  1. Jarmuż drzemy na małe kawałki wielkości chipsów, wycinamy grube łodygi
  2. Jarmuż wrzucamy do miski i dodajemy oliwę oraz ulubione przyprawy
  3. Wszystko mieszamy i układamy na blachę obok siebie wcześniej pokrytą papierem do pieczenia
  4. Pieczemy 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni

Podobne artykuły