Żółtka jajek są bardzo cenne dla naszego zdrowia. Zobacz zalety!

Zdrowie Data publikacji: 22 marca 2017

Żółtka jajek są bardzo zdrowe, warto dbać o to by pojawiały się w naszej diecie. Zobaczcie dlaczego! :)

To jest bardzo ciekawe, ale żółtka zawierają więcej białka niż samo białko jajka kurzego! :) Zawiera też nienasycone kwasy tłuszczowe, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Żółtko to też istna bomba witaminowa, zawiera witaminy A, D, E, K oraz witaminy z gruby B. Posiada również dużo żelaza, fosforu, potasu, magnezu i wapnia. Jedyne o czym warto pamiętać to to, że samo jajko ma ok 80kcal. Jednak nie przeszkadza to w tym by nawet na diecie redukcyjnej jeść 7-8 jajek tygodniowo i chudnąć. Wszystko dzięki ich pozytywnemu wpływowi na nasze zdrowie.

Jajka a cholesterol

To, że jajka zwiększają poziom cholesterolu to mit, który pokutuje jeszcze od czasów PRL-u. Jajka oczywiście zawierają cholesterol, nawet do 300mg w jednym jajku. Jednak pamiętajmy o tym, że cholesterol jest potrzebny organizmowi i jest przez niego wytwarzany. Dużo więcej produkujemy go sami niż przyswajamy z produktami spożywczymi. Jajka natomiast również pozwalają równoważyć poziom dobrego cholesterolu, a patrząc przez pryzmat ich właściwości bilans po ich spożyciu jest jak najbardziej plusowy i minimalizuje wszelkie minusy.

Do tego kwasy tłuszczowe omega-3 i lecytyna zawarte w białkach mają właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe więc mogą uchronić nas przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Jedząc jajka zmniejszamy ryzyko miażdżycy i poprawiamy pracę mózgu. Jajka wspomagają procesy uczenia się i koncentracji, dlatego są jak najbardziej wartościowym dodatkiem w diecie uczniów czy osób pracujących umysłowo.

Jajka powinny jeść nie tylko dzieci, ale i osoby starcze dlatego, że wzmacniają one skórę i kości. Wszystko dzięki zawartości witaminy D. Żółtka jajek chronią nawet przed anemią, zawierają bowiem witaminę B i sole mineralne oraz żelazo. Są więc świetnym naturalnym źródłem ich dostarczania organizmowi.

Żółtka dla zdrowia i urody

Żółtka jajek dzięki mnogości witamin i składników odżywczych wspierają nasze zdrowie i urodę od wewnątrz. Zaopatrzą skórę w cenne składniki pozwalające zachować ją w dobrym stanie. Ale można to również wykorzystać do bezpośredniego dbania o skórę np. na zasadzie maseczki.

Prosta maseczka z żółtek pozwoli Ci zadbać o zdrowie i młodość Twojej skóry. Maseczki z żółtka to również świetny pomysł na poprawienie kondycji włosów. Maseczki takie wzmacniają je, nadają im blasku i sprawiają, że mniej wypadają.

Składniki

  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Maseczka jest banalnie prosta bo wystarczy ją po prostu wymieszać. Taką maseczkę nakładamy na twarz na 20 minut po czym zmywamy ciepłą wodą. Maseczkę możesz stosować dowolnie, jest naturalna i nie zaszkodzi Twojej skórze.

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły