Nie raz na pewno słyszeliście, że warto jeść ryby, a najlepiej te tłuste. Zawierają one bowiem najwięcej kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które są dla nas bardzo dobre. Jedną z takich tłustych ryb jest łosoś. Chcielibyśmy przybliżyć Wam walory zdrowotne spożywania właśnie tej ryby.
Łosoś nie należy do zbyt tanich ryb, jednak warto od czasu do czasu się na niego skusić. Zawiera on bardzo dużo kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6. Już jedna porcja przekracza Twoje dzienne zapotrzebowanie. Ryba ta jest również bogata w jod i potas, również jedna porcja zapewni Wam dzienną dawką, jaką powinniście dostarczyć swojemu organizmowi. Potas poprawia pracę mózgu i obniża ciśnienie. Jod jest niezbędny do produkcji hormonów tarczycy.
Łosoś to również źródło witamin takich jak A, D, E, ale zdecydowanie najwięcej znajdziemy w nim witamin z grupy B. Pełnią one wiele ważnych funkcji w naszym organizmie, ale to co nasz szczególnie interesuje zwłaszcza zimą to wzmacnianie układu odpornościowego.
Łosoś potrafi być bardzo toksyczny, dotyczy to jednak tylko łososia hodowlanego. Hodowane są one na farmach, które mogą mieścić nawet 2 miliony ryb w wielkim ścisku. Poniżej tych farm znajdują się góry śmieci, a toksyny z dna morskiego trafiają następnie do ryb. Ryby na takich farbach też często chorują, choroby te szybko rozprzestrzeniają się na inne osobniki. Hodowcy robią wtedy wszystko by nie stracić hodowli i sprzedać mięso. Dlatego kupując łososia kupuj tylko dzikiego. Jest on oczywiście droższy, ale to nie jedyny sposób by go rozróżnić
Jak odróżnić łososia hodowlanego od dzikiego
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.