Dezynfekcja pieczywa czyli macane bułki z marketu

Na pewno zauważyliście, że nie wszyscy stosują jednorazowe rękawiczki aby nałożyć sobie pieczywo w markecie. Wkładają ręce aby wyjąć bułki dotykając jednocześnie innych. Często też odłożą wcześniej wziętą do ręki bułkę bo jednak zmienią zdanie co do tego, które chcą kupić. Nie jest to higieniczne, a my później kupując pieczywo tak naprawdę nie mamy świadomości kto je dotykał i jak dbał o higienę.

Dlaczego takie pieczywo jest niebezpieczne?

Dłonie to nasze główne narzędzie, które uczestniczy w wielu czynnościach wykonywanych na co dzień. Sprawia to, że dotykamy nimi setki przedmiotów dziennie, na każdym z nich znajdują się pewne bakterie. Jak szacują badacze jedno dotknięcie takiego przedmiotu to pobranie na własną skórę od 100 do nawet 10 000 komórek drobnoustrojów. Oczywiście oprócz tych, które są dla nas nieszkodliwe znajdziemy też np. pałeczki E.coli, salmonelli, gronkowca złocistego, jaja tasiemców lub owsików czy wirusów. Zakażenie drogą pokarmową jest więc bardzo proste jeśli ktoś, kto wcześniej miał takie patogeny na skórze dłoni dotknął bułki, ale jej nie kupił, a my później zjedliśmy ją w domu.

Oczywiście mycie rąk pozwala wielu takim chorobom zapobiec, ale w tej sytuacji nie zda to egzaminu. Nawet jeśli umyjesz ręce wychodząc z domu do sklepu to po drodze dotkniesz kierownicy samochodu, swojej torebki czy rączki wózka sklepowego. Dlatego zawsze zakładam jednorazowe rękawiczki gdy kupuję pieczywo i sama staram się sięgać po nie wgłąb kosza bo wydaje mi się, że ryzyko tam jest mniejsze. Najczęściej jednak staram się kupować pieczywo w piekarni gdzie kontakt Klientów z wyrobami jest ograniczony, a obsługa zawsze posiada rękawiczki. Oprócz tego takie pieczywo jest lepsze, ale o tym możecie przeczytać tutaj.

Dlatego przy okazji tego artykułu chciałabym uczulić wszystkich, którzy nie zakładają rękawiczek i poprosić by zaczęli to robić. Nie zajmie Wam to wiele czasu w sklepie, a również sami możecie stać się ofiarą bakterii pochodzących z cudzych rąk.

Dezynfekcja pieczywa

Z pieczywem jest taki problem, że nie możemy go umyć tak samo jak warzyw i owoców. Jednym z pomysłów jest mrożenie pieczywa. Niska temperatura zabija bakterie. Wymaga to jednak pewnego przeprogramowania naszego życia. Trzeba mieć zawsze zapas zamrożonego pieczywa. Wystarczy je włożyć do zwykłego foliowego worka i zawinąć na supeł. Rozmrażanie pieczywa też nie jest trudne, można robić to w temperaturze pokojowej. Ja jednak polecam metodę rozmrażania w piekarniku, gdzie po wyjęciu pieczywo jest pyszne i chrupiące tak jakbyście właśnie kupili je świeże z piekarni.

Jeśli chcesz zdezynfekować na szybko bułkę możesz nadziać ją na widelec i chwilę poobracać nad ogniem jeśli masz oczywiście kuchenkę gazową. Jednak metoda z mrożeniem jest skuteczniejsza, ale bardziej wymagająca.

Skomentuj

Dezynfekcja pieczywa czyli macane bułki z marketu