Zobacz dlaczego błonnik jest ważny podczas odchudzania

Zdrowie Data publikacji: 30 września 2018

Czy błonnik jest ważny podczas odchudzania? Oczywiście, że tak? Błonnik, a odchudzanie to szeroki temat, któremu warto się przyjrzeć. Dzisiaj przedstawimy Ci najważniejsze fakty, które powinnaś znać. Błonnik pokarmowy to różnego rodzaju substancje, które nie ulegają trawieniu przez enzymy trawienne. Dlatego jego spożywanie jest bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.

Błonnik, a odchudzanie

Kiedyś błonnik nie był doceniany bo tak naprawdę nasz organizm nie wiele z niego czerpał. Dzisiaj jednak wiemy o nim dużo więcej i po wielu badaniach naukowych możemy stwierdzić, że ma on bardzo dobre działanie dla organizmu.

  1. błonnik pokarmowy zmniejsza wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów
  2. obniża ciśnienie krwi
  3. spowalnia rozkład węglowodanów – to sprawia, że dłużej czerpiemy energię z pokarmu i nie odkłada się on w postaci tkanki tłuszczowej
  4. reguluje wypróżnienia
  5. sprzyja rozwojowi dobrych bakterii w jelitach
  6. daje na dłużej uczucie sytości

Błonnik odgrywa ważną rolę podczas odchudzania. Każda osoba, która przechodzi dietę, a także jest już po niej i chce utrzymać wagę, powinna zainteresować się obecnością błonnika w swojej diecie. Błonnik możemy podzielić na błonnik rozpuszczalny w wodzie i błonnik nierozpuszczalny. Błonnik rozpuszczalny pęcznieje w żołądku, a to sprawia, że możemy zjeść mniej i szybciej odczujemy uczucie sytości. Nie będzie nam też chciało się jeść przez dłuższy czas. To bardzo ważne, bo w ten oto sposób zmniejszamy bilans kaloryczny posiłków w ciągu dnia.

Oprócz tego gdy rozpuszcza się on w wodzie, tworzy coś w rodzaju żelu pokrywającego ścianki układu pokarmowego, a to oznacza, że węglowodany nie mają szansy tak szybko się wchłonąć. Dzięki temu regulujemy poziom cukru we krwi, który odłożyłby się jako tłuszcz, gdyby było go za dużo.

Drugi typ czyli błonnik nierozpuszczalny działa trochę jak balast. Również wchłania wodę, ale nie jest w niej rozpuszczalny, za to zapełnia żołądek, a potem podczas wydalania pomaga oczyścić nasz układ pokarmowy z resztek pożywienia czyli tak zwanych złogów pokarmowych. Według niektórych złogi pokarmowe średnio mogą ważyć u każdego z nas 5-7 kg, a w niektórych przypadkach nawet 15 kg! Jak je usunąć możesz przeczytać tutaj.

Źródła błonnika

  1. warzywa
  2. owoce
  3. produkty zbożowe
  4. nasiona roślin strączkowych

Według dietetyków każdy z nas powinien jeść 30g błonnika pokarmowego dziennie. Oto kilka przykładowych pokarmów oraz ich zawartość błonnika w 100g produktu. Błonnika zazwyczaj nie ma ich dużo dlatego zapewnienia 30g błonnika w naszej diecie wymaga dobrego przemyślenia. Jest jednak kilka produktów, które zapewniają go bardzo dużo. Więcej takich produktów znajdziecie tutaj.

  1. Amarantus – 15,2g
  2. Bulgur – 18,3g
  3. Jęczmień – 15,6g
  4. Kasza gryczana 10,3g
  5. Mąka z otrąb jęczmiennych – 67,55g
  6. Otręby kukurydziane – 85,47g
  7. Otręby pszenne – 42,76g
  8. Figi suszone – 12,2g
  9. Pomidory suszone – 12,3g
  10. Nasiona lnu – 22,33g
  11. Pistacje – 10,8g

Źródło artykułu: https://pl.wikipedia.org/wiki/B%C5%82onnik

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły