Zawsze obieraj cytrynę ze skórki zanim dodasz ją do wody

Zdrowie Data publikacji: 2020-08-29

Lubisz wodę z cytryną? Bardzo wiele osób przygotowuje sobie cała karafkę wody z plasterkami cytryny, którą następnie piją przez cały dzień. To bardzo dobrze. Woda z cytryną jest bardzo zdrowa. Nawadnia organizm i pomaga usuwać z niego toksyny. Nie tylko wpływa pozytywnie na nasze zdrowie, ale również ułatwia odchudzanie. Jednak warto pamiętać o tym, by przed dodaniem cytryny do wody obrać ją ze skórki. Jest to ważne z dwóch powodów.

Lepszy smak

Pierwszym z powodów jest lepszy smak wody. Jeśli przygotowujesz jej większą ilość i pijesz ją przez dłuższy czas, to z pewnością zauważyłaś, że z czasem woda zaczyna robić się gorzka. To właśnie przez skórkę z cytryny.

Jeśli do wody dodasz cytrynę obraną ze skórki, to zachowa ona cytrusowy aromat na dłużej. Z czasem nie zrobi się gorzka, czemu winna jest właśnie skórka cytryny.

Jeśli wypijesz wodę, możesz więc uzupełnić karafkę bez wymieniania owoców. Nadal będzie ona smaczna.

Drugi powód jest jednak ważniejszy, a chodzi w nim o nasze zdrowie.

Skórka z cytryny może zawierać niebezpieczne substancje

Cytryny to owoce importowane. Nie rosną one w Polsce, a więc zanim trafią do naszej kuchni, muszą przejść długą drogę zanim znajdą swoje miejsce na sklepowych półkach, skąd następnie włożymy je do swoich koszyków zakupowych.

Żeby cytryny wytrzymały taką podróż, producenci owoców muszą odpowiednio je zabezpieczyć. Stosuje się do tego substancje chemiczne, które dla nas mogą być szkodliwe. Dlatego przed zjedzeniem cytryn, najlepiej jest po prostu obrać je ze skórki.

Cytrusy przed obraniem powinniśmy dokładnie umyć w ciepłej, bieżącej wodzie. Jeśli natomiast zamierzamy je dodać do napojów, powinniśmy dodatkowo sparzyć je wrzątkiem.

Pytanie tylko, po co myć je przed obraniem? Otóż substancje te podczas obierania owoców ze skórki znajdą się na naszych dłoniach, a nimi następnie będziemy dotykać miąższu.

Jeśli zamierzamy kupić cytrynę, by pozyskać z niej skórkę, a następnie wykorzystać ją w jakimś przepisie kulinarnym, to zdecydowanie powinniśmy kupić owoc „BIO”. Według prawa UE produktem bio nazwać można tylko taki produkt, który w przynajmniej 95% wyprodukowany został metodami ekologicznymi. Pamiętaj jednak o tym, że cytryny takie będą droższe.

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły