Gdy kupimy truskawki przed przygotowaniem ich zawsze obieramy je z szypułek. Okazuje się, że warto jest je zostawić bo zawierają wiele cennych dla nas właściwości.
Lily Soutter jest absolwentką kierunku związanego z żywieniem na Uniwersytecie z Newcastle. Należy również do British Association of Applied Nutrition, która bada kwestie związane ze zdrowym żywieniem. Jednym z tematów, którym ostatnio się zajęli były właśnie szypułki od truskawek i doszli do wniosku, że dobrze jest je zostawić.
Truskawki są bogate w antyoksydanty, ale mało osób wie, że znajdziemy je również w szypułkach. Antyoksydanty to przeciwutleniacze, które hamują proces utleniania w organizmie. Dzięki temu hamują procesy starzenia się i może zapobiegać rozwojowi nowotworów.
Szypułki może same w sobie nie są zbyt dobre, ale możemy wykonać koktajl z całych truskawek. Możemy również przygotować herbatę zaparzając je, ale osłabia to ich właściwości. Dlatego najlepiej jeść je bez obróbki termicznej.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.