Przywykliśmy do tego, że kotlety obtaczamy w panierce z bułki tartej. Dzisiaj chcielibyśmy jednak zaproponować Wam małą odmianę, która sprawi, że wasze kotlety będą smakować naprawdę wyjątkowo. Przekonacie się również, że bułka tarta wcale nie jest niezbędna i jeśli nie mamy jej akurat pod ręką, to możemy zastąpić ją innymi składnikami.
Czasami jako zamiennika bułki tartej, korzystamy z płatków kukurydzianych. Panierka jest wtedy bardzo chrupiąca. Wykorzystujemy też w kuchni w tej roli otręby owsiane lub orkiszowe. Zwłaszcza gdy staramy się jeść zdrowo i jesteśmy na diecie. Żaden z tych składników jednak nie jest tym, co chcemy Wam zaproponować.
Wiórki kokosowe zwykle wykorzystujemy podczas pieczenia ciast lub przygotowywania deserów. Tym razem jednak posłużą nam jako baza do panierki. Ich aromat i smak sprawi, że kotlety zyskają całkiem inne charakter. Wiórki kokosowe po usmażeniu są chrupiące i wyraziste. To sprawia, że danie staje się nieco egzotyczne.
Panierkę z wiórków kokosowych przygotowujemy tak samo, tylko zamiast bułki tartej, dodajemy wiórki. Oprócz nich będzie więc potrzebna nam mąka, przyprawy, a także jajka, które posłużą jako spoiwo do mięsa i panierki.
W jednej misce wymieszaj wiórki z mąką i przyprawami, a do drugiej wbij jajka i roztrzep je widelcem. Następnie kawałki mięsa wymocz w jajku, a następnie obtocz w panierce. Smaż je następnie na dobrze rozgrzanym tłuszczu, aż panierka przybierze złoty kolor.
Nasze kotlety są gotowe. Spróbujcie ich koniecznie, bo to prawdziwe niebo w gębie. Smak ten z pewnością wszystkich pozytywnie zaskoczy, a ty zostaniesz zalana pytaniami, co zrobiłaś, że kotlety smakują tak niesamowicie.