Gdy ugotujesz jajka na twardo, ale nie zużyjesz ich wszystkich, możesz zachować ich świeżość na dłużej chowając je do lodówki. Dzięki temu możesz zużyć je następnego dnia np. do kanapek lub sałatki. Mogą również poleżeć dłużej, ale pytanie brzmi, jak długo?
Jajka należy schować do lodówki najpóźniej na dwie godziny po ugotowaniu. Tak schowane do lodówki możemy przechować przez maksymalnie 4 dni.
Jeśli natomiast obraliśmy je wcześniej ze skorupki, to powinniśmy zjeść je nie później niż po 2 dniach od schowania go do lodówki. Ta sama zasada dotyczy przekąsek z jajek np. faszerowanych. Tutaj jednak czas przechowywania może skrócić świeżość farszu. Jeśli są to produkty, które psują się szybko to mimo, iż jajko jest jeszcze zdatne do spożycia to nie powinniśmy go jeść.