Czym zastąpić jajko?

Kuchnia Data publikacji: 24 kwietnia 2018

Jeśli nie możecie lub nie chcecie stosować jajek, można z powodzeniem zastąpić je innymi produktami.

Doskonale sprawdza się w tej roli płyn z puszki z ciecierzycą; można nie tylko wrzucić go do ciasta w charakterze jajka, ale nawet ubijać tak, jak bezy. Co prawda w tym wypadku ubijanie będzie trwało odrobinę dłużej, niż przy prawdziwym jajku, za to efekt będzie znacznie bardziej spektakularny (płyn spod ciecierzycy zwiększa objętość bardziej, niż białko jaja).

Kolejnym ciekawym pomysłem jest zastosowanie ziaren szałwii hiszpańskiej, czyli chia (do kupienia w hipermarketach i niektórych dyskontach). W tym przypadku nie można co prawda liczyć na bezy, ale za to ziarenka chia można przechowywać znacznie dłużej, niż puszki z ciecierzycą (i zajmują zdecydowanie mniej miejsca). Jak to działa? Procedura jest niezwykle prosta: wystarczy wlać do szklanki jedną łyżkę stołową chia i zalać ją trzema łyżka mi wody. Po kilku minutach ziarenka puszczą swoisty kleik, który doskonale zastąpi jako w każdym przepisie. Smacznego :)

Podobne artykuły